От х:

Днес в x:

Предвидливи хасковлийки направиха сефтето на новите винетки

Първата от първите, Живка, побърза да си купи винетка

Най-потърпевшите от миналогодишната сага с винетките, жените, започнаха да се запасяват със стикери още от сега. Днес бе първия ден, в който новите винетки бяха пуснати в продажба. До изтичане на срока на старите остава точно месец и половина – те са валидни до 31-ви януари идната година. Хасковлийки и димитровградчанки обаче показаха, че могат да пропускат и такива срокове. На първата полицейска акция тази година от 1-ви февруари, само за час по пътя Хасково-Димитровград изгоряха 15 души, 9 от които жени. Оправданието на всички, без две, бяха, че са забравили. Две настояха, че са се сетили днес /1-ви февруари/, но точно тогава винетките по бензиностанциите били изчерпани и те тръгнали към Хасково на принципа „Ако мине - мине“. Не мина, а минавката им струваше няколкостотин лв. и заради съпътстващи нарушения.

За да се избегнат подобни инфарктни за мъжете им ситуации, днес някои хасковлийки съчетаха зареждането в бензиностанции със закупуването на винетка. Първа от първите бе Живка, но освен да се снима, не пожела да каже дали е сред ималите „засечка“ с КАТ на тази тема. Мъж на средна възраст пък се презастрахова, като купи винетки за себе си и жена си. Лицето му обаче доби замислено изражение при напомнянето, че за месец и половина много неща могат да се изгубят в една дамска чанта.

Предвидливостта не е излишна, защото тази година винетките са ярко различни от всички досега и могат да се забележат от десетки, а в очите на КАТ и от стотици метри. Стикерите са яркочервени, за разлика от обичайния досега синьо зелен цвят. С това разликите не се изчерпват - холограмата сега е от десния край на винетката и вместо кръгла е квадратна. Във всеки случай ментенето със стара винетка и липсата въобще на такава носи същото главоболие, и то главно за силния пол. В цифрово изражение мъките му се измерват с 300 лв. глоба. Тя е непроменена в сравнение с миналата година, както непроменена е и цената на винетките. За лека кола, така наречените К3 годишният стикер е 67 лв. Останалите цени може да видите в таблицата по-долу.

Категория 1

Категория 2

Категория 3

Евро 0, І, ІІ

Евро ІІІ, ІV, V, ЕЕV и по-висока

Евро 0, І, ІІ

Евро ІІІ, ІV, V, ЕЕV и по-висока

Цени на винетните такси в лева

Дневна

20

20

20

20

-

Седмична

65

50

34

26

10

Месечна

130

100

68

53

25

Годишна

1300

1000

684

526

67



Г. Христов

Новите винетки са червени и се забелязват отдалеч
Има за всички категории автомобили
Липсата им донесе главоболие на доста дами от 1-ви февруари тази година
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    28
    28
    0 0
    11:33, 16 дек 2014
    Голяма новина търчите в екото за винетки
Последни новини