От х:

Днес в x:

Уволниха лекари, оперирали здрава ръка на дете

Двама лекари от Университетската болница по ортопедия в Горна баня са уволнени, след като оперирали здравия, а не увредения палец на 4-годишно момиченце.
Операцията е извършена на 4 ноември т.г. от д-р Здравко Киров и д-р Лилян Лазаров от Втора ортопедична клиника в болницата, съобщи изпълнителният директор на Агенция "Медицински одит" доц. Златица Петрова, цитирана от "Труд".

Детето от София било доведено от родителите си за преглед, тъй като още докато майката го кърмела установили че палецът на лявата му ръка постоянно бил свит и то не можело да го разтвори до край.

Лекарите поставили диагноза "стенозиращ тендовагинит на левия палец" и пристъпили към хирургична интервенция. Те обяснили на родителите каква операция ще се извърши и майката разписала декларацията за информирано съгласие за предложеното лечение, показват документите.

Когато извеждали момиченцето от операционната обаче близките изтръпнали, защото видели, че е бинтована здравата дясна ръка, а не лявата.

Те подали моментално жалба в ИА "Медицински одит". След извършената проверка от медицинските одитори, както и от две вътреболнични комисии, категорично е установено, че става въпрос за медицинска грешка.

Двамата лекари са уволнени дисциплинарно.

В края на ноември трима лекари - д-р Михаил Маджунов, д-р Иглика Станчева и д-р Юлиян Рангачев от болница "Царица Йоанна" в София, бяха осъдени условно от Софийския градски съд за смъртта на 4-годишната Гергана Илиева. Момиченцето почина на 23 декември 2010 г. след операция на сливици.

Резултатите от проверката на изпълнителна агенция „Медицински одит” по случая показаха, че детето е починало след лекарска грешка, тъй като е било подценено състоянието му от лекуващия лекар - д-р Маджунов, който го оперирал първо.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Go
    go6o
    0 0
    18:14, 11 дек 2014
    eto vijte kakvo se slu4vat v Bulgaria,posle gi bieli lekarite...
    boq im e nagrada na tqh te trqbva da se lin4uvat na plo6tata.
    igraqt si s jivota na horata i nqma koi da gi nakazva.Tova Darjava li e ???
  • 2
    14
    1422007194
    1 0
    11:55, 23 яну 2015
    Tezi lekari sa za zatvor
Последни новини