От х:

Днес в x:

Днес е международният ден на правата на човека

Днес се отбелязва международния ден за правата на човека. На 10 декември 1948 г. Общото събрание на ООН приема Всеобща декларация за правата на човека, в която са за първи път на едно място са описани правата, чиито носител е всеки един човек. Декларацията е преведена на 375 езика и диалекта, което я превръща в най-превеждания документ в света.

Ежегодно на този ден и Българският хелзински комитет раздава своите награди за принос към спазването на човешките права. Тази година в журито влизат председателят на БХК Красимир Кънев, адвокат Александър Кашъмов, Магдалена Малеева, Марин Бодаков, Мария Черешева, Иван Бедров, Татяна Ваксберг, Яна Бюрер Тавание.

Номинираните са над 30 души - природозащитници, журналисти и активисти.

Всеки можеше да издигне кандидатури за "Човек на годината" между 1-ви до 31-ви октомври включително. Измежду всички постъпили номинации екипът на "Човек на годината" 2014 допусна само онези, чиято дейност бе насочена към защита на основните човешки права, както и защитата на други ценности, сравними с правата на човека – например защита правата на животните и опазване на природата.

Наградите "Човек на годината" са морални и нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, а останалите наградени – плакет и грамота.

"Ние търсим смелите, сърцатите, онези с правозащитна доблест – за да ги отличим и поощрим. Търсим постъпки – прецедент в правозащитната сфера, фактор за обществено развитие, новаторски и градивни. Търсим ги, защото знаем, че често остават нечути и недооценени", пишат от БХК.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пр
    Пройчо
    0 0
    10:22, 10 дек 2014
    Значи днес е денят на предателя-соросоид? Да ви са честити сребърниците хелзинкски! Дано го прекарате с група пияни ц***** в период на разгонване.

Случаен виц

Последни новини