От х:

Днес в x:

Китай възпитава, Западът се проваля с мюсюлманите

Китай не злоупотребява с мюсюлмани в провинция Синцзян, но някои хора минават през курсове и обучение, за да се избегне разпространяването на екстремизъм, за разлика от Европа, която не успя да се справи с проблема, коментира Ли Ксяоджун, директор в Бюрото по правата на човека в Държавния информационен съвет на Китай пред ООН в Женева, съобщава "Ройтерс".

Докладите за масови задържания на етнически уйгури и други етнически мюсюлмани в далечния западен регион на Китай предизвикаха нарастваща международна полемика и предизвикаха администрацията на Тръмп да обмисли санкции срещу длъжностни лица и фирми, свързани с твърдения за нарушения на правата на човека.

"Това не е злоупотреба. Това, което прави Китай, е да създаде центрове за професионално обучение, образователни центрове. Ако не кажете, че това е най-добрият начин, може би това е необходим начин да се справим с ислямския религиозен екстремизъм, защото Западът не успя да го стори. Вижте Белгия, погледнете Париж, погледнете някои други европейски страни. Вие се провалихте", обясни Ли в кулоарите на ООН след Заседание на Съвета по правата на човека в Женева.

"А за наблюдението, Китай се учи от Великобритания. Вашето видеонаблюдение на глава от населението е много повече от това в китайския автономен регион Синдзян."

Върховният съд за правата в Европа реши вчера, че Великобритания е нарушила неприкосновеността на личния живот и свободното слово с програма за електронно наблюдение.

Ли коментира, че е нормална практика за полицията в Синцзян да използва затворена телевизия за общественото благо, особено след етническите бунтове през 2009 г.

Той допъпва, че центровете за обучение в Синцзян не са "центрове за задържане или лагери за превъзпитание, това е продукт и запазена марка на източноевропейски страни", обясни той.

"Това е като професионално обучение ... като вашите деца, които отиват в професионални училища, за да получат по-добри умения, за по-добри работни места след дипломирането", допълва Ли.

Той отхвърля идеята експерти на ООН да посетят района, заявявайки, че няма нужда.

Той каза, че най-бедните хора в отдалечените райони са най-податливи на радикализация и че джамиите се използват в този смисъл.

Ислямът е хубаво нещо от гледна точка на Китай, но ислямските екстремисти са обикновени врагове на човечеството, "те са много лоши елементи. Можете да видите това в Афганистан, Сирия, Пакистан, Ирак и много други страни", обясни Ли Ксяоджун.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини