От х:

Днес в x:

В България безнаказаността е проблем, отчита доклад на Държавния департамент

Властите в България "предприеха стъпки за преследване и наказване на длъжностни лица, извършили посегателства срещу правата на човека, но правителствените действия са недостатъчни и безнаказаността е проблем". Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека по света.

В частта за България от доклада външнополитическото ведомство на САЩ отчита като сериозни проблеми случаите на "полицейско насилие, произволни арести, сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, сериозни ограничения върху свободното изразяване, в това число медийна цензура, насилие и заплахи с насилие срещу журналисти, корпоративен и политически натиск върху медии" и други.

Отчита се, че правителството като цяло спазва свободата на словото, в това число на печата. "Остават обаче притеснения, че корпоративният и политически натиск, в комбинация с нарастващата и непрозрачна концентрация на медийна собственост и мрежи за разпространение ... значително са навредили на медийния плурализъм", се казва в доклада.

Държавният департамент говори за безнаказано участие на длъжностни лица в корупционни практики, в това число подкупи, конфликт на интереси, присвояване и нарушения на правилата за обществени поръчки.

Американската дипломация отбелязва още, че в България няма отвлечени или убити от властите хора, няма политически затворници и като цяло съдебната система прилага правото на справедлив и публичен процес срещу обвиняеми.

Правителството не е ограничавало достъпа до интернет или цензурирало онлайн съдържание. Не се наблюдават ограничения върху академичните свободи или културни прояви. Конституцията и законът гарантират свобода на мирно събиране и сдружение и правителството в повечето случаи спазва тези права, се казва още в документа.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини