От х:

Днес в x:

Бракониерски шаран подбива цените за Никулден

Бракониерския шаран-най-евтиния шаран на света


В името на народа, бракониерския шаран - най-евтиния шаран на света! Девизът като от светлото ни минало бе издигнат от свиленградчанин, който бе един от малкото, на които наводнението в района на Свиленград донесе някаква файда. С промисъл за нямащите пари Николаевци, човекът който ще наречем Ивайло ,разпънал мрежи из плитчините на разлялата се река заизмъквал едри люспести хубавци. Случил на десетки екземпляри, които напълнили лекотоварния му автомобил.

И макар че авантата е чиста печалба, Ивайло не се полакомил да е голяма-сложил скромните 3 лв за килограм шаран. Което, поне в неговия град било два пъти под най-евтиния шаран по магазините. От негова гледна точка, човекът не вършел нищо лошо - рибата и без това щяла да стане зян, защото след очакваното скорошно оттегляне на водите щяла да заседне на плиткото. 4-5 килограмовите шарани като че ли потвърждаваха версията му.
Взимал само това което реката му даде, без да я насилва със замрежване по коритото. И още една разлика с професионалните мрежари - макар и те да взимали на аванта-продавали рибата на безбожни цени, все едно че са е хранили и поили.

Цената на Ивайло била колкото да му избие разходите по добрината - горивото, складирането на стоката и естествено амортизация на електронната везна.

Никулденското блюдо се харчеше като обезумяло, а покрай него вървеше и основната стока търговецът-джентълмен - нашенската сиромашка луканка известна още като праз.

За няколко часа бусчето на Ивайло освободи място за благата на следващото наводнение. Поне един няма да бъде недоволен от него.

Г.Христов

Търговец-джентълмен от Свиленград "подаряваше" рибата на закъсали Николаевци
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Va
    vaskop_136
    6 0
    11:40, 5 дек 2014
    tova da ti prilicha na divak
    • Мо
      Мой
      9 0
      12:21, 5 дек 2014
      Да видя някъде надпис? Щом е изтърван, значи заминава за Турция. Сетил се човекът, хванал. Свети Николай да го пази!
  • 2
    Ди
    диоген
    7 -4
    13:53, 5 дек 2014
    Дано се навъдят още такива добряци. На фесовете не и трябва тази риба.Да е жив и здрав за утре да е уловил двойно.
    • Ya
      yarrak
      2 -4
      15:05, 5 дек 2014
      fesovete takava riba ne yadat be ov4ikon , i za tova ya ostavyat na gladnnnite , poturnyak s nakriven kalpak
Последни новини