От х:

Днес в x:

Хасковлии видимо доволни след изследване за СПИН

Мъж в зряла възраст пожартва малко кръв за да успокои себе си и половия си партньор


83-ма хасковлии са се изследвали в мобилната лаборатория за безплатно изследване и консултиране за СПИН в периода 21-28-ми ноември, съобщиха от РЗИ, които организираха кампанията. Днес бе нейния финал по случай 1-ви декември, световния ден за борба със СПИН. В буса на Здравните пред общината можеха да минат всички желаещи да се проверят за бича на 20-ти век, при гарантирано запазване на самоличността им в тайна. От опцията се възползваха както пълнолетни, така и ненавършили 18 години, като по неофициална информация на теста се подложили няколко 16-годишни девойки и младежи. Най-възрастният изследвал се засега е 64-годишен. Любопитното бе че малцинствата демонстрираха високосъзнателна здравна култура. Само за 15 минути цели двама от ромската общност дойдоха да да дадат малко „гореща“ кръв, за да успокоят жени, любовници и техните любовници. Бяха на видима възраст около 30-те и признаха, че не са семейни /официално/, но “e**т“. Смелостта на мачовците се разколеба не толкова от чакащите ги игли, колкото от фотоапаратите. Чак след като бяха успокоени, че няма да ги снимат отидоха да им перфорират пръста.
Що се отнася до здравната им култура, тя била събудена по-скоро от думичката „безплатно“ с която започва кампанията. На аналогични и също безплатни прегледи в хасковското АГО по-рано през годината се сипнаха стотици от уж масово пренебрегващите половото си здраве ромки.

Интерес към изследването имаше и от мнозинствата, като правеше впечатление, че повечето излизаха „видимо доволни“ след направения тест. Същността на изследването е такова, че ако каже „не“ значи нямате нищо общо с ХИВ, ако каже „да“ това е твърде възможно да бъде фалшиво положителен резултат, който предстои да бъде потвърден в Националната референтна лаборатория. Подобни фалшиви проби могат да бъдат провокирани от наличие на антитела, които обаче да са събудени от друго, а не точно от ХИВ. Окончателната диагноза става със серологични и микробиологични изследвания в лицензирана лаборатория.
Иначе самия тест, който е по метода Елайза е бърз и дава резултат в рамките на 10-15 минути. Единствената въпросителна е при наскоро придобита ХИВ-инфекция. Ето защо при съмнение за заразяване е препоръчително тестът да се повтори след 30 дни.

Поне на пръв поглед, мнозинството от изследващите се хасковлии бяха мъже. В неформален разговор споделяха, че в половото си общуване задължително използват кондоми, но и „те не били много сигурни“ а освен това, секса не бил единственият начин за заразяване. Поне официално, медицината е признала само три пътя за проникване на инфекцията-по полов, по кръвен път и от майка на дете. Заразяването нe може да стане чрез кръвосмучещи насекоми. Въпреки твърденията в тази насока, досега съвременната медицина не е открила вируса на СПИН в насекомо или кръвосмучещо членестоного. Затова пък напоследък има изследвания, че заразата може да се предаде/макар и рядко/ при козметични процедури -маникюр, педикюр, бръснене и други манипулации в които се използват заразени прибори.

Г.Христов

Процедурата е безболезнена и бърза
Мобилната лаборатория бе разположена пред общината
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бр
    Бра
    0 0
    10:32, 2 дек 2014
    Поздравления за заглавието! Мноооого тънко...
Последни новини