От х:

Днес в x:

Смолянската болница вече разполага с апаратура за зрението и слуха на децата

Апарат за изследване на слуха при новородени и недоносени деца, получи смолянската болница. Той е изключително точен, с голям честотен обхват и може да се използва, както за недоносенит епеленачета, така и за по-големите деца. Така малгуганите със слухови проблеми от област Смолян, вече няма да пътуват за изследване в София и Пловдив, тъй като лечебното заведение вече разполага с нужната техника в Смолян.

„Много ще ни бъде полезен за работата с новородени и деца със слухови нарушения“, заяви д-р Феликс Кабаков – специалистът от отделение УНГ в болницата. С този апарат още след 24-я час след раждането може да се установи дали детето има проблем със слуха. " Голям плюс на апарата е, че може да се използва и при недоносените бебета, защото при тях рискът от слухови проблеми е много по-голям“, каза още д-р Кабаков. 

Другото дарение от „Българската Коледа„ е апаратът за диагностика на детското зрение, в най-ранна възраст, позволяващ преглед и корекция на нередности в зрението, които родителите не са забелязали – изкривяване на погледа, по-широка или по-тясна зеница. 

„Той дойде при нас като една Коледна звезда, за да ни зарадва преди празниците“, заяви началникът на Очно отделение в МБАЛ – Смолян, д-р Галя Драгнева и демонстрира как протича един преглед с новополучения апарат за изследване на детското зрение.

 "Поели сме инициативата да преглеждаме децата в областта, така че да обхванем патологията още в най-млада възраст, защото детското зрение е приоритет“, посочи още д-р Драгнева.  Новият апарат има възможност да съхранява  данните от изследванията  на  300 хиляди души.

„Изключително сме благодарни на „Българската  Коледа“ за тези два апарата, които ни предостави. Те са много важни за ранна диагностика на очни и ушни заболявания. Съвместно с РЗИ започнахме прегледи на децата от детските градини, през януари планираме те да продължат. Болниците винаги имат нужда от модерна апаратура, защото медицината се развива много бързо“.

Д-р Шехова  добави, че болницата е кандидатствала за апаратура в областта на онкологията, която ще подобри диагностиката  и лечението на населението в Смолянска област. Предвижда се да бъдат закупени някои апарати и със собствени средства на лечебното заведение.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини