От х:

Днес в x:

Заради запор на общински жилища, инвалиди и безработни ще останат без покрив посред зима

Пет крайно нуждаещи се семейства, сред които тежко болни и инвалиди с деца, насред зима могат да се окажат изхвърлени на улицата, заради публична продан на общинските апартаменти, в които са настанени.

Жилищата са запорирани от частен съдебен изпълнител, за стари дългове на община Смолян, която получи поредното съобщение за запор на общински имоти от съдружниците на консорциум „Светлина”- „Елмас” ЕООД и „Тераком Смолян” ООД.

Възбраната върху 5-те общински жилища е наложена като обезпечение на вземанията на две фирми, частният съдебен изпълнител ги описа и ще ги предложи за продажба. В жилищата са настанени болни родители-инвалиди с две деца, родител с тежко болно дете , както и вдовица с три деца. Безработни жена с болна майка също е една от настанените в описаните апартаменти.

„Възмутен съм от действията на частния съдебен изпълнител Мечкарски и ще подадем сигнал до Асоциацията на частните съдебни изпълнители, за да сигнализираме за действията му“, заяви кметът на общината Николай Мелемов. Градоначалникът допълни, че е сериозно притеснен от ситуацията, защото хората са крайно нуждаещи се, но няма къде да бъдат настанени, тъй като общината има само едно резервно жилище и то е за крайно спешни нужди.

„Изненадан съм, освен от действията на консорциума, но и от действията на частния съдебен изпълнител Мечкарски. Има много нарушения в действията му и съм сигурен, че след като подадем сигнала, ще излезнат много нередни неща“, коментира Мелемов. Общината ще сигнализира и всички институции, включително и прокуратурата.

След като съдебния изпълнител през октомври запорира 5 общински автомобила, атрактивен имот на пъпа на Смолян от близо 6 декара и терен от около 7 декара с паркинг до хижа „Студенец“ на главния път в Пампорово, сега са на прицел 5-те апартамента. Според специалисти жилищата са атрактивни и бързо ще бъдат продадени на публичен търг.

Запорите са заради съдебно решение в полза на взискателите „Елмас” ЕООД и „СКАБ” ЕООД, съдружници на консорциум „Светлина” за сумата от 444 589 лв. Дълговете от над 800 хил.лв, за които те претендират са за улично осветление и са натрупани до 2009г. при предишното общинско ръководство. Фирмите имат претенция и за нови над 600 хил. лв. задължения на общината, предмет на отделно съдебно дело.

Съдебното решение е обжалвано във Върховния касационен съд, но фирмите са инициирали процедурата по събиране на дълга и въпреки описите на общинските имоти за над 1.2млн.лв. , те посегнаха и на общинските жилища.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини