От х:

Днес в x:

Нов параклис край Бостина ще пази пътя за Гърция

Ден преди празника на Света Петка от отец Димитър от храма „Свети Висарион Смоленски“ отслужи водосвет в новопостроен параклис, кръстен на голямата българска светица.

Православната обетел е построена с дарения край пътя за смолянското село Бостина, който е част от бъдещия трансграничен път Пловдив-Смолян-Рудозем-Гърция. В съседство до храма е паметникът на парашутистите, където през 20-те години на миналия век е имало стара малка църква, а старите хора помнят и аязмото. Основно мисията за строителството е на семейството на смолянчанина Васил Янчевски.

Инициаторите за градежа са регистрирали сдружение „Св.Петка” още през 2009г., което започна строителството, но в последствие се разпадна, а работата е довършена от църковното настоятелство при църквата „Св. Богородица” в смолянския квартал „Устово”,

До момента в строителството на храма са вложени 8 500 лв., строителните материали също са дарение, както и безвъзмезден труд на местните миряни.

Предстои в параклис „Св. Петка” да бъде монтиран иконостас, който вече е поръчан на майстори от Гела.Инициаторите на градежа събират още средства за цялостно довършване на храма.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини