От х:

Днес в x:

Влажното лято и меката есен подлъгаха вишните като за пролет

Вишна цъфна насред есен в Хасково. Дръвчето на улица “Родопи“ под Ямача е саморасло, разказаха хората от квартала.

Красивата гледка на белите цветчета е точно срещу прозорците на Съби и Дяка Костови и радва очите на възрастното семейство учители.

80-годишният Съби казва, че още от дете знае, че цъфнали по никое време дървета не са на хубаво, вещаят тежка мразовита зима. "По това време съвсем не трябва вишните да цъфтят, това е аномалия.“, коментира той.

Изкачвайки се по стълбичката на дворчето обаче съпругата му Дяка добавя с настроение: Аз и друг път съм виждала да цъфтят вишни по никое време, но не е било много студено през зимата после.“, 

А хората от околните блокове разказват, че в някои хасковски села беряли малки плодчета круша, имало тук-там и цъфнал люляк.свидетелства жената и съветва философски: От красивото очи не трябва да се извръща! Не се страхувайте, че вишните са цъфнали сега, не мислете за лошата поличба за тежки зимни дни. Тази красота трябва да се възприема положително! Защото каквито са му помислите на човека, така и се чувства!

Аномалията с вишната, която по принцип цъфти през април - май, специалистът обяснява простичко: Влажното лято и сега топлата есен са създали на плодното дръвче условия като за пролет. Агрономът Ирена Райнова добавя, че няма опасност от измръзване на дървото, понеже не е нацъфтяло цялото, а само на едно клонче. Тя обаче не изключва възможността да намалее плододаването му догодина. Разказва, че и в разсадника, където работи, имали цъфнали по никое време магнолии и люляци.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини