От х:

Днес в x:

Фирмите ухажват тютюнджиите, чакат ниска реколта със супер качество

Фирмите, които изкупуват тютюн вече започнаха да ухажват производителите. За разлика от миналата година, когато изкупната кампания беше много невралгична и заради късния й старт, и заради ниските изкупни цени, които се сринаха до средно ниво от 5-5.20 лв. за килограм, явно тази година палачинката се обръща.

Така e, защото чаканата реколта е доста по-ниска като количество от миналогодишната, но пък за сметка на това ще е в пъти по-качествена, коментира представителят за Хасковски регион на Националната асоциация на тютюнопроизводителите /НАТ-2000/ Румен Минчев.

Производителите на тютюн от Хасковски регион, където се отглеждат предимно ориенталски сортове, са категорични, че тази година няма да дадат стоката под 8-9 лева.

На много места в България, където се отглежда тютюн прибирането му вече е приключило. В Хасковски регион обаче стопаните все още берат последната-най-качетвената ръка. Тютюнът е прибран в областта на 90 %. До края на септември работата на полето ще приключи, прогнозира Минчев.

Коментарът му за таз годишната реколта е, че тя се е с около 30-35 % по ниска като добив от миналогодишната. Причините са падналите на много места в областта градушки, както и обилните валежи това лято. От друга страна обаче причина за ниските добиви е и големият отлив от бранша, заради понижаващите се през последните години изкупни цени, а увеличаващите се разходи за материалите. Минчев коментира, че на много места хора, които в предишни години са гледали по 300 декара тютюн, през тази са свили производството си десет пъти.

Фирмите започнаха да ни обикалят вече, защото всеки иска да вземе най-доброто, а тази година ще има по-малко количества“, обясни Минчев.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    ха сега де...
    15 0
    14:19, 18 сеп 2014
    На тютюнопроизводителите им се иска цена от 8-9 лв.,но за съжаление няма кой да им я даде.
    Все още няма информация за тазгодишните изкупни цени.Така че всичко е мечти и догадки .Дай боже да не съм прав в случая , и да дадат добра цена за тазгодишната реколта.
Последни новини