От х:

Днес в x:

Мълния порази войник в Корен, спасяват го в ОАИЛ

Редник Николай Василев се възстановява в ОАИЛ


Мълния или по точно две поредни мълнии проснали в безсъзнание редник Николай Василев от хасковското поделение 52 740, докато давал отцепка на полигона в Корен. Мъжът бил поразен от мощното електромагнитно поле на свирепите електрически изпразвания вчера към 16 часа. 33-годишният мъж бил по спешност транспортиран с военна линейка до хасковското ОАИЛ, като през цялото време повръщал, а тялото му се разтърсвало от неконтролируеми гърчове. За късмет, нито една от мълниите не го поразила директно, което дало шанс на медиците. „При директно попадение всичко в тялото по пътя на мълнията изгаря и пораженията се необратими“, каза д-р Нели Узунова от Интензивното. Старозагорската лекарка е бивш национален консултант по анестезия и интензивно лечение и от известно време работи в Хасково. Именно тя поела пациента заедно с дежурния лекар д-р Дарина Димитрова. Ситуацията с войника била овладяна, като последен отстъпил треморът /треперенето/ на крайниците и неовладяната мимикрия на лицето. 20 часа след инцидента Николай бе в съзнание и се опитваше да осмисли какво му се е случило.

„Бях отцепка за стрелбите, които се провеждаха на Корен, в гората над Динево. Трябваше да следим за пастири със стада и случайно приходящи, защото на полигона се гърмеше интензивно. Към 15 и 30 часа обаче загърмя и отгоре“, обясни кадровият военнослужещ. Той е относително нов, от набора през май 2013-та година, и решил да не мрънка. Затова останал на поста си на възможно най-нездравословното място при гръмотевична буря - в гората. 5 минути преди 16 часа профучала ярка мълния - “вървеше настрани през дърветата. Едва я забелязах с периферията и после ми причерня“. Колко близко е минала мълнията не е ясно, но, по думите му „в ушите ми яко издрънча, прилоша ми и започнах да виждам тъмни петна“. Секунди по късно набрал по телефона командира си и му казал, че се маха от гората. Получил разрешение и тръгнал към пътя. 15 метра по-нататък обаче го „треснала“ друга гръмотевица, може би само на 2-3 метра, предполагат лекарите. Редникът се освестил след малко от яростното повръщане, което го напънало. Едва набрал отново телефона, за да изфъфли какво става и отново започнал да се гърчи в спазми.

„Имал е късмет, но го наблюдаваме, защото в подобни ситуации може да се наруши проводимостта на сърдечно съдовата система и да се стигне до недостатъчност“, обясни д-р Узунова. Ако до края на деня всичко е наред, мъжът ще бъде освободен за домашно лечение. Инцидентът не го е отказал от военна служба - “Аз съм наборен военнослужещ и съм минал и през по-тежки неща, а работата ми трябва“, успя да се усмихне Николай. Ако питали него, предпочитал да излиза от болницата колкото може по-бързо, за да успокои все още стресираните си жена и дете.

Г.Христов

Хасковлията все още осъзнава какво му се е случило
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Nq
    nqma takava darjava kato bg
    6 -2
    16:27, 10 сеп 2014
    Lo6o pone see razminal samo s uplaha , za napred 6tika zabit v zemqt i da si ima6 gramootvod ;]]
  • 2
    Ge
    Genve
    7 -3
    16:49, 10 сеп 2014
    Уоу "свирепи електрически изпразвания"
  • 3
    Ба
    Батман
    5 -4
    18:13, 10 сеп 2014
    От сега нататък ще му казват Колю Безсмъртния.
  • 4
    Ва
    васко
    39 0
    19:21, 10 сеп 2014
    Голям късмет е изкарал човека! Дано се възстанови бързо.
  • 5
    An
    ANDONOV
    18 0
    21:55, 10 сеп 2014
    Bravo kasmet. Dano se opravi choveka barzo
  • 6
    Бр
    Брънчо
    1 -4
    11:39, 11 сеп 2014
    Ас това с таз мълния не го разбирам! Какво е това, което идва от небето и така силно удря и гарми? Не разбирам, защо тоз войник е ходил два пъти под мълниите и защо толкова пъти е званил по телефона? Единствения лек за тока е да се закопае целия в пръста в земята и само главата не за да диша, за да му излезе тока. Така с ток в леглото да не лежи! Друго исках да кажа, ако ми позволите: Да е жив и здрав и повече на мълнии да не отива!
  • 7
    Ту
    турунджу
    4 -2
    13:24, 11 сеп 2014
    Брънчо, Брънчо, толкова си бос и незнаещ, че спокойно ако остане на теб, ще умориш човека. Ти знаеш ли какво е ток/ ел. заряд/? Той мигновено преминава и е необходимо максимално да се осигури възможност за дишане. Човешкото тяло не е акумулатор, че да задържа електрически заряди. Вместо да го зариваш с пръст, направо го закарай на гробищата, защото ти това препоръчваш да се направи. Тъпак!
  • 8
    На
    Натали
    1 -1
    17:37, 11 сеп 2014
    Почивай в мир Тихомире,ще те помним винаги с добро.
  • 9
    Та
    Таня Д.
    1 0
    21:28, 13 сеп 2014
    Бог да го прости Доктора! Беше страшен веселяк като тийнейджър- такъв и ще го запомня. Почивай в мир, наборе!

Последни новини