От х:

Днес в x:

Разкриха 12 съратници на Джихади Джон, убил Фоули и Сотлоф

Спецслужбите на САЩ и на Великобритания са установили самоличността на 12 предполагаеми съучастници на убиеца на журналистите Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф.

Американците бяха екзекутирани от джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия в отговор на американските въздушни удари срещу тях в Ирак. Джихадистите заплашиха да екзекутират и британски заложник, ако тези нападения не спрат.

Според американските и британските разузнавателни агенции заподозрените живеят постоянно във Великобритания, финансират ислямисти в Ирак и Сирия и изпращат британски мюсюлмани да се сражават в редиците на екстремистите, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на телевизия Би Би Си, цитира ги БТА.

Британското министерство на вътрешните работи се надява, че с арестуването на предполагаемите съучастници ще се пресече не само каналът за оказване на помощ за джихадистите, но и ще се получат допълнителни данни за убиеца на двамата американски журналисти, известен с прозвището Джихади Джон.

"Сега сме на 99,9% сигурни кой стои зад прозвището Джихади Джон", заяви източник от ФБР, който участва в разследването.

Наскоро излезе информация, че британските тайни служби МИ-5 и МИ-6 са идентифицирали британския джихадист, заподозрян в жестокото убийство на Фоули. Главен заподозрян е 23-годишният Абдел-Маджид Абдел Бари.

Миналата година той напуснал луксозната си семейна къща за 1, 2 млн. евро в Източен Лондон и вероятно заминал за Ирак. Неотдавна публикувал в Twitter снимка, на която държи отрязана глава. 

Джихадистите от "Ислямска държава" се сражават с американски оръжия, заграбени от иракската армия или от умерената сирийска опозиция, която Западът подпомага срещу режима на президента Башар ал Асад в Сирия, предаде Франс прес, позовавайки се на доклад, публикуван в Лондон.

Изследването на организацията "Проучвания за оръжията, използвани в конфликти" (Conflicy Armament Research) базира заключенията си на сведения на кюрдските части, които се опитват да спрат настъплението на ислямистите в Ирак.

Сред оръжията на джихадистите има значително количество ракети "М-16", а ракетите, използвани от тях в Сирия са идентични с модела М-79, доставен от Саудитска Арабия на бунтовниците от Сирийската свободна армия, отбелязва докладът.

При превземането на втория по големина иракски град Мосул джихадистите са се сдобили и с високопроходими автомобили "Хъмви", които са били използвани при самоубийствени атентати срещу иракски части.

Автомобилите "Хъмви" са сред най-честите цели на американските въздушни удари срещу позиции на ислямистите в Ирак. САЩ инвестираха седем милиарда долара за въоръжаване и обучение на иракската армия, отбелязва Франс прес.

Президентът на САЩ Барак Обама ще председателства на 24 септември заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което ще бъде приета резолюция със задължителна сила за борба с "Ислямска държава" (ИД), предаде Франс прес, като се позова на представител на американското правителство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини