От х:

Днес в x:

Язовири преливат на много места след поройните дъждове

На много места в страната преливат язовири след поройните дъждове в събота, предаде БГНЕС.

На територията на област Стара Загора всички язовири преливат контролируемо през преливниците си. Наблюдава се повишаване на речните нива на реките във водосбора на река Марица.

При Харманли късно снощи е обявен червен код – "Тревога", съгласно системата за ранно предупреждение за водосбора на Марица. Язовир Гита в община Чирпан прелива през стената, като водата се влива в река Меричлерска. Ситуацията е критична, хората в района са евакуирани. При село Бряст трите каскадно разположени язовира също преливат. И тук водата се влива в река Меричлерска, която застрашава квартал "Изток" на гр. Димитровград, както и гр. Симеоновград.Евакуирани са хората от къщите около реката. По информация от община Димитровград язовир Орешец при с. Бисер прелива през преливник и основен изпускател, водата отива в река Бисерска.

Ниските части на хасковското село Странско са залети от язовир "Големия". В селото е спряно електрозахранването, като хората в опасната зона са евакуирани. Първоначалната информация за скъсана стена е опровергана. По течението на река Марица в района на градовете Любимец и Свиленград е организирано наблюдение на критичните зони.

На територията на област Стара Загора общо 35 са засегнатите населени места, които се нуждаят от отводнителни действия. Под вода са кварталите "Строител" и "Лозенец" в град Гълъбов. Частично е спряно електричеството в града. В село Свободен водната стихия е разрушила мостово съоръжение. Спасителни екипи от пожарникари и спасители помагат на хората в засегнатите села - Трънково, Любеново, Землен и Свободен.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини