От х:

Днес в x:

Може ли да регистрираме марка като "шампанско" в Хасковско

Петър Петров, съдия в Софийски градски съд, говори за интелектуалната собственост и как тя може да бъде използвана ефективно на местно ниво

В Хасковска област се намират 26 процента от всички бежанци, потърсили закрила в страната ни. Държавата обаче все още няма стратегия за радикално справяне с проблема.

Това стана ясно на проведената днес в областната администрация научно-практическа конференция на тема “Публични политики в Хасковския регион”. Тя се организира от Софийския университет “Св. Климент Охридски” и областната администрация.

Презентация по въпросите на бежанците направи Лидия Стайкова, кариерен консултант, доброволец в бежанските центрове в Харманли и Пъстрогор. Според доклада правителството няма приет работен план за интегриране на бежанците. Такъв вероятно ще се приеме от следващия кабинет. На пръв поглед това изглежда като поредното чиновническо мероприятие, но на базата на такъв работен план общините в региона ще могат да предпиремат редица мерки, включително да получат финансиране от ЕС.

Сред другите интересни теми на конференцията бе тази за интелектуалната собственост. От особен интерес за местните власти е възможността да превърнат дадено географско означение в търговска марка по подобие на шампанското например. Така една община или сдружение от няколко могат да регистират търговска марка на името на географско наименование, да го рекламират и да получат на практика монопол на пазара за даден продукт.

Интересна теза предложи Делчо Делчев – архитект, докторант в Института за изследване на изкуствата на БАН. Неговата презентация разви идеи за възможностите за неизползваните сгради в населените места. Например някоя от тях би могла да се предостави безвъзмезддно на творческа организация или сдружение, която да го оползотвори и изпълни с живот. Така при желание от страна на местната власт градът може да се превърне в средище на така наречената “креативна класа”.

Тодор Кръшков       

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    баи колю куртев
    0 -2
    09:18, 6 сеп 2014
    а зашто в града,всички наши изтъкнати творци са живели и творили на село сред природата.ако ми одгожорите ,ще жи предоставя моята къщтащататащащата
Последни новини