От х:

Днес в x:

Правнукът на Ботев и светила в историята с научна конференция в Хасково

    Регионалното историческо дружество „Клокотница“ и Регионалния исторически музей – Хасково организират научна конференция утре. Тя е по повод 140 г. от Освобождението на България, 170 г. от рождението на Христо Ботев и други събития от българската история, които през настоящата година имат кръгли годишнини. Гости и участници в конференцията ще бъдат акад. Георги Марков, акад. Константин Косев, проф. Димитър Саздов, проф. Христо Матанов, проф. Агоп Гарабедян, доц, Румяна Комсалова, доц Димитър Симеонов и правнукът на ген. Кирил Ботев, брат на известния поет и революционер Христо Ботев – историкът Боян Ботйов, който е и председател на Общобългарска фондация „Христо Ботйов“ в София.

    Конференцията беше предвидена за 2 март тази година, но заради обективни причини, беше отложена за този месец, обясни председателят на Регионалното историческо дружество Ангел Попов.

    Конференцията ще се проведе в лекционната зала на 3 етаж в хасковския музей от 15 часа утре. Час по-рано ще се проведе и среща с кандидат-студенти от областта.

    Лекционната зала в музея е оборудвана с нови столове,като тя побира 65 седящи хора, както и около 20-тина правостоящи, обясни шефът на културната институция Пенко Добрев. Той и колежката му д-р Красимира Узунова благодариха на община Хасково за финансовата подкрепа за провеждане на научната конференция.

    В събота от 10 до 15 часа деца и родители ще имат възможност да боядисват яйца за Великден. От ръководството на музея призоваха желаещите да посетят инициативата.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ма
      Марин Савов
      1 0
      11:22, 30 мар 2018
      Боян Ботйов не е кръвен роднина на Ботев. Дядо му е осиновен от ген. Кирил Ботев, така че той няма една капчица Ботева кръв и не може да бъде правнук на Ботев. Истинският кръвен роднина на Ботев се казваше Иван Николов Печев и почина миналата година изоставен от всички в пълна нищета! Тялото му остана нетленно, като при светците.
    Последни новини