От х:

Днес в x:

28 °C

Правнукът на Ботев и светила в историята с научна конференция в Хасково

  Регионалното историческо дружество „Клокотница“ и Регионалния исторически музей – Хасково организират научна конференция утре. Тя е по повод 140 г. от Освобождението на България, 170 г. от рождението на Христо Ботев и други събития от българската история, които през настоящата година имат кръгли годишнини. Гости и участници в конференцията ще бъдат акад. Георги Марков, акад. Константин Косев, проф. Димитър Саздов, проф. Христо Матанов, проф. Агоп Гарабедян, доц, Румяна Комсалова, доц Димитър Симеонов и правнукът на ген. Кирил Ботев, брат на известния поет и революционер Христо Ботев – историкът Боян Ботйов, който е и председател на Общобългарска фондация „Христо Ботйов“ в София.

  Конференцията беше предвидена за 2 март тази година, но заради обективни причини, беше отложена за този месец, обясни председателят на Регионалното историческо дружество Ангел Попов.

  Конференцията ще се проведе в лекционната зала на 3 етаж в хасковския музей от 15 часа утре. Час по-рано ще се проведе и среща с кандидат-студенти от областта.

  Лекционната зала в музея е оборудвана с нови столове,като тя побира 65 седящи хора, както и около 20-тина правостоящи, обясни шефът на културната институция Пенко Добрев. Той и колежката му д-р Красимира Узунова благодариха на община Хасково за финансовата подкрепа за провеждане на научната конференция.

  В събота от 10 до 15 часа деца и родители ще имат възможност да боядисват яйца за Великден. От ръководството на музея призоваха желаещите да посетят инициативата.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ма
   Марин Савов
   1 0
   11:22, 30 мар 2018
   Боян Ботйов не е кръвен роднина на Ботев. Дядо му е осиновен от ген. Кирил Ботев, така че той няма една капчица Ботева кръв и не може да бъде правнук на Ботев. Истинският кръвен роднина на Ботев се казваше Иван Николов Печев и почина миналата година изоставен от всички в пълна нищета! Тялото му остана нетленно, като при светците.

  Хороскоп за 03.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
  03 авг 2020
  Последни новини