От х:

Днес в x:

На сцената в Добрич: Изгубим ли България, губим всичко

Третият национален фолклорен събор „По стъпките на Св. Богородица” в село Добрич е посветен на 95-тата годишнина от рождението на големия български писател и патриот Николай Хайтов. При откриването на събора от сцената за сетен път прозвучаха думите му „Изгубим ли България, изгубили сме всичко”.

Нациолналният фолклорен събор в димитровградското село се провежда днес и утре в местността Манастира край Добрич. Днес на сцената се изявяват 44 фолклорни групи и нидвидуални изпълнители от Добрич, Узунджово, Харманли, Каснаково, с. Веселиново, община Тунджа и др. Председател на журито е акад. Крум Георгиев, член на международната академия за традиционни изкуства. Членове са Александър Милушев, секретар на читалище „Заря” в Хасково, и народната певица Славка Димитрова.

За неделя са предвидени изпълнения на 37 фолклорни състава, сред тях има чак от Варненско.

Преди изпълнението на фолклорните групи се представяха накратко и съответните населени места. Добрич се похвали, че е единственото село в областта, което не е сменяло името си от възникването си от времето на Иван Асен Втори. Узунджовци пък измерили, че селото им се намира на еднакво разстояние от Черно, Бяло море и от Дунав.

Под сенките пред сцената са наредени маси за публиката, димят, разбира се, скари, има щанд за сладкиши и дори за сладолед. Народът обаче очаквано налита повече на скара-бирата, която съвсем естествено си върви с изпълненията на сцената.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини