От х:

Днес в x:

Търсят още тайни за Тит Флавий край Каснаково

Разкопките в архитектурния комплекс край Каснаково за този археологически сезон започват в понеделник. Днес авангард на екипа на Веселка Кацарова, главен асистент в Националния ареологически институт и ръководител на разкопките, докара на терена инструментите. „Трябва първо да окосим участъка и от понеделник започваме същинската работа”, обясниха археолозите. Тази година учените продължават работа в така наречения мавзолей на Тит Флавий. Името на римския легионер стана известно покрай Извора на нимфите, построен от него и съпругата му Клавдия Монтана.

Сред най-интересните находки на обекта миналото лято бе добре запазено мраморно стъпало с римски сандал, част от статуя. Макар че кракът е без пръсти, според предположенията на д-р Кацарова, цялото стъпало е отговаряло на номер 42-43.

Какво се е случило с остатъка от статуята, археоложката има няколко предположения. Според едното вероятно тя е била унищожена след навлизането на християнството като официална религия през 4 век, когато започва масово разрушаване на статуите, заради възприемането им като езически.

Вероятно това е и съдбата на тази край Каснаково. Другото възможно обяснение е, че е станала част от пътя Пловдив-Хасково през 1923 година, когато от същият хълм са вземани строителни материали.

Според третото предположение е възможно тя да е изнесена от иманяри. Предположението е валидно заради открития на обекта иманярски изкоп отпреди най-много 14 години. Учените могат да кажат това със сигурност, защото е „датиран с 2 стотинки от 2000 година“, пошегува се Кацарова.

Ученият допуска, че е възможно мавзолеят да е на някой от наследниците на Тит и Клавдия. Обредната сграда е сравнително малка, с размери 8 на 11 м.

Какви тайни още крие имението на Тит Флавий, вероятно ще стане известно през следващите седмици.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини