От х:

Днес в x:

РИОСВ: Дъжд, но не уранов, трепе рибата. Или бракониери

Според дългогодишният рибар Боян Желев рибата измира от уранов дъжд. Според РИОСВ това категорично не е така

Бракониери или дъжд, но не уранов, морят рибата в язовира край хасковския квартал „Болярово“. Това заяви зам.-директорът на РИОСВ-Хасково Любомир Дайновски, потърсен за коментар във връзка със сигнала на наш читател, че стотици малки рибки край водоема са измрели, по негово мнение вследствие на уранов дъжд. Дайновски категорично отхвърли тази хипотеза. „Практически е невъзможно тук да вали такъв дъжд, тъй като уранът няма естествено разпространение в региона“, каза той. И подчерта, че рибата не е измряла вследствие на тежки замърсявания и няма повод за паника. Ако имало нещо нередно, то щяло да бъде оповестено.

Дайновски даде друго обяснение за измирането на стотиците рибки. Според него имало два варианта – или да е дело на бракониерски набези (например ток във водата), или вследствие на природните катаклизми, които довеждат до липса на кислород. Валежите може да замътняват водата, а в резултат на силното слънце, може да се стигне до липса на кислород, при което обикновено жертва стават малките рибки, които не са толкова устойчиви и са по-податливи.

От екоинспекцията в Хасково добавиха, че нямат официален сигнал за конкретния случай. Нямало да вземат и проби, тъй като изследванията излизали скъпо. Междувременно стана ясно, че преди седмица имало подобен сигнал за измрели рибки на брега на река Олу дере край село Стойково. И за там обясненията са същите.

Според шефа на ИАРА в Хасково д-р Милчо Милчев морът по рибките е заради бракониерство или липса на кислород, която се получава и при спадане нивото на водоема. Нивото на водата обаче видимо не се е променило. Милчев допълни, че ще изпрати инспектори на проверка.

През юли от ИАРА-Хасково са съставили 36 акта на нарушители. Голяма част от тях са ловили риба през нощта, което е забранено. Има спипани и рибари, които използват повече от регламентирания брой въдици и други. Конфискувани са 4 мрежи с обща дължина 200 метра, 30 кошове за улов на раци, 10 винтера и 4 въдици.

 

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини