От х:

Днес в x:

Дъждът не изплаши гайдарите, близо 10 хиляди превзеха върха над Гела

Пороен дъжд, кал до колене, гайди, чевермета и песни - така започна 12-то издание на международното гайдарско надсвирване над родопското село Гела.

По традиция на поляните всяка първа седмица на август, в местността Свети Илия над селото, се събират хиляда гости, туристи и любители на фолклора и емоциите под открито небе.

И днес - на 2 август, надсвирването събра на сцената много гайдари от различни възрасти, които се състезаваха в майсторството на музикалния мях в три възрастови групи. 

Този път за изява се записаха над 35 индивидуални изпълнители, като най-малкият участник беше 6 годишният Богдан Рангелов от Пловдив, станал популярен с участието си в шоуто „България търси таланти”. 

   

 На снимката - Богдан с доайена на родопската гайда, бай Стою Чонгаров, който е на 83 години и не иска да се състезава, за да дава път за изява на младите таланти.

Най-възрастният участник в състезателната част също беше от града под тепетата - 69 годишният Костадин Червенков.

Сред гостите от чужбина, запален по родопската каба гайда, за втори път беше 46 годишният Мануел Отт. „Харесва ми атмосферата между хората тук, има слънце, има дъжд, ядене, пиене и родопски песни. Гайдата е много трудна, но аз съм пленен от нея и макар сега да знам няколко песни, ще се науча да свиря”, призна на симпатичен български синеокият чужденец.

За събора тази година местните майстори врътнаха над 50 чевермета, които се продаваха по 25 лв. за килограм. Скарите димяха още от сутринта, а по обяд на шишовете се завъртяха и други мръвки. Мокри и кални, хората бързо се ориентираха към масите и загряващите напитки, които други бяха подкарали от предния ден и вече газеха боси в калта.

Първите палатки бяха разпънати в околността преди два дни, а в събота за събора вече имаше цял лагер с коли, палатки и каравани.

 

 

Пъстрата суетня се допълваше от всевъзможни сергии със сувенири, дрънкулки, плетени кошове и тъкани черги. На една от масите обаче имаше и ръчно произведени дървени сувенири с резба, ножове и цървули от телешка кожа - всичко произведено от младото семейство от Силистра- Виктория и Денислав Деневи, които нашумяха със сватбата си по филма „Време разделно”. Те идват за 5-та поредна година, имат много приятели в Родопите и отбелязват възраждане на интереса към произведенията на  традиционните български занаяти.

„ Може би стигнахме дъното и вече започваме да се връщаме към корените и истинските ценности”, разсъждава Денислав.

Съборът-надсвирване започна с около 8 хиляди души, по обяд достигнаха към 10 хиляди, а в ранния следобед по пътя към върха пълзяха стотици автомобили от цялата страна и образуваха задръствания и тапи. Колоните от паркирани на пътя коли излизаха далеч извън пределите на селото.

   

Сред пътниците имаше и ентусиасти, избрали екстремни за времето транспортни средства като планински колелета и мотори. Те пристигаха на върха потънали в кал, но доволни от многолюдната гайдарска свирня. Докато едни изпълнители се изявяваха на сцената, други настройваха меховете и се разсвирваха на поляните.

   

„Чакахме много гости, миналата година бяха около 20 хиляди, сега може и да са наполовина заради дъжда и лошото време. Притесняват ме само калните пътища, всичко друго е наред”, каза кметският наместник на Гела Христо Драганов.

По обяд обаче августовското слънце напече, поляните се изпълниха с хора, масите се натрупаха, а музиката звучеше от всички страни - от сцената гайди, а от палатките, пръснати из поляните - всевъзможни балкански ритми. На събор- като на събор, имаше от всичко, но емоцията остана на висотата на градуса до последните изпълнения, след които купонът се пренесе по поляните.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини