От х:

Днес в x:

САЩ: Полет MH17 е свален по погрешка

Представители на американското разузнаване заявиха, че вероятно проруски сепаратисти са свалили "погрешка" малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна
Служителите на разузнаването на САЩ смятат, че Русия е отговорна за "създаване на условията", довели до свалянето миналата седмица на самолета, но те не представиха доказателства, които да свидетелстват за директна намеса на руското правителство, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Макар че Русия въоръжава сепаратистите в Източна Украйна, САЩ нямат преки доказателства, че ракетата, свалила пътническия самолет с 298 души на борда, е дошла от Русия, посочиха още представителите на разузнаването при условие за анонимност пред американски журналисти.

Самолетът вероятно е бил свален от ракета земя-въздух Ес Ей -11 (SA-11, с това наименование НАТО дефинира руските зенитни комплекси "Бук"), изстреляна от сепаратистите в Източна Украйна, смятат цитираните източници.

"Продължаваме да работим по установяване дали е имало директна връзка, дали на терена е имало руснаци, дали те са обучавали тези сепаратисти", заяви в интервю за Си Ен Ен Бен Роудс, заместник-съветник в Белия дом по въпросите на
националната сигурност, цитиран от ДПА и БТА.

По отношение на това кой е изстрелял ракетата един от представителите на разузнаването каза: "Не знаем име, не знаем ранг и дори не сме на 100 процента сигурни за националността", посочва още АП.

Според източниците най-вероятното обяснение за причината, поради която е бил свален самолетът, е, че бунтовниците са допуснали грешка. Те отбелязаха, че преди това сепаратистите са свалили 12 украински военни самолета.

Русия отхвърли обвинения на Украйна

Министерството на отбраната на Русия определие като "неоснователни" твърденията на Украйна, че разполага с "необорими доказателства" за роля на Русия в трагедията с малайзийския самолет, предаде ИТАР-ТАСС.

Шефът на украинското контраразузнаване Виталий Найда заяви в края на миналата седмица, че Киев има доказателства, че три ракетни системи Бук-1 са влезли в Украйна от съседна Русия заедно с тричленен екип.

"Такива неоснователни изявления, особено на официални лица, меко казано будят недоумение и показват некомпетентността на този служител", заяви генерал-майор Игор Конашенков.

Черните кутии - получени от Холандия, изследвани във Великобритания

Черните кутии от полет МН17 са били предадени на холандските власти на летището в Киев, предаде ДПА, като се позова на външното министерство на Холандия.
По-рано вчера черните кутии бяха предадени на малайзийски експерти, след като бяха открити от проруски сепаратисти сред отломките на летателния апарат.

По молба на Холандия записите от черните кутии ще бъдат изследвани от експерти във Великобритания, които очакват да свалят цялата информация в рамките на 24 часа. Британските експерти няма да огласяват сведенията, а ще ги предадат на холандските власти, които ще решат какво да съобщят.

Траур в Холандия

Днешният ден бе обявен от холандското правителство за ден на национален траур. Около 16 часа местно време в Айндховен с два самолета ще бъдат докарани първите тела на жертви от катастрофата, в която загинаха всичките 298 души на борда, от които 193-ма са холандци. Останките ще бъдат веднага откарани във военната база Хилверсум, където ще започне работата по идентифицирането им.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини