От х:

Днес в x:

Невероятно изкуство на върха на молива

49-годишен дърводелец от Бриджпорт, Кънектикът създава невероятни скулптури на върха на молива.

Далтон Гети прави миниатюрите си от 25 години без да използва лупа.

Започнал да се занимава с дърворезба още от дете, като използвал първоначално кората от дърветата. После експериментирал и с много различни неща – сапун, креда и др., докато един ден не открива графита. Всичко, от което се нуждае е шевна игла, бръснарско ножче, ножче за скулптуриране и молив. „Върхът на молива е чудесен; той е много чист и хомогенен материал” казва скулптурът.

Гети казва, че за да завърши напълно една скулптура може да му отнеме понякога години. Издялването на цялата азбука му е отнела около 2 години и половина. Любопитен момент е и, че авторът никога не е продавал нищо от своите произведения на изкуството, само е подарявал на приятели. „Трудно е за обяснение, но за мен това е нещо като медитация. Аз съм сам в моето студио, без музика и в дълбоко ниво на концентрация.”

Авторът признава и че никога не си е купувал моливи. „Винаги приятелите са ми давали или използвам такива, които съм намерил на улицата.”Далтън, който е родом от Бразилия има кутия пълна с над 100 скулптури, които са счупени по време на работа с тях. Той с любов ги нарича „гробищна колекция”. Някои от тях ги е изложил на подложка от стирофом, за да му напомнят за времето прекарано с тези почти завършени моливни скулптури.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини