От х:

Днес в x:

Умната хубост в Езиковата, мъжката сила в ПМГ

По традиция Езиковата обира най-добрите седмокласнички

Хасковската Езикова гимназия обра най-умното от най-хубавото. Там влязоха седмокласничките с най-висок бал от приемните изпити за елитните гимназии, като безспорно на върха е Даниела Иванова, която е с най-добър резултат измежду момичетата в цялата област – 35.176. Момичето е класирано по първо желание в най-силната паралелка на Езиковата - тази по английски с немски. Там минималния бал за момиче е 32.962/ при 36 максимум /а за момче е 29.338/. ГПЧЕ е единственото школо в областта, където има квотен принцип по полове - на клас се приемат по 16 момичета и 10 момчета, защото се смята /може би с основание/, че при свободен прием женското тотално ще измести мъжкото начало сред випускниците на елитното училище. Езиковата тази година регистрира рекордни балове и в считаните за не толкова оборотни специалности като английски с руски, където максимума е 32.250, а минимума /за момче/ е 28.788. Минимумът за Испанската паралелка е 28.602, а за уж разлюбения френски - 29.564. Налице е тенденция за все по-честия избор на немски като втори чужд език. Най-слаб, ако може да бъде наречен така, е балът на испански с английски, където минимумът е закован на 27.216, но цифром и словом това прави поне две 5-ци на изпитите по математика и български. Вероятно за останалите школа това е „дай Боже“ такъв бал.

Като говорим обаче за най-силен ученик в региона, то той е в конкуренцията от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“. Там собствено отгледаният Христо Емилов Белев ги разковава всичките с умопомрачителния резултат 35.288. Момчето е обучавано в хасковската Математика от 5-ти клас и бе едно от само трите в областта с пълна шестица от 100 точки на приемен изпит /математика/. Той е записал желание да учи в традиционно най-силната специалност на ПМГ - информатика с английски. За нея борбата е била най-ожесточена, след като последния влезнал е с бал, достоен за бала на отличниците - 32.120.

И двете училища са препълнени до дупка, без нито едно свободно място, още след първо класиране. За останалите две класирания може да се освободят места само ако някой от класираните е кандидатствал по първо желание в гимназия извън хасковския регион.

Г. Христов

Най-добрият от добрите Христо Белев пък избра ПМГ
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини