От х:

Днес в x:

№15 в БСП прецака Станишев

Момчил Неков /вляво/ отвя Станишев от лидерството в листата според преференцията

 Кой казва, че е невъзможно и в днешно време последните да станат първи?! Последните избори за евродепутати го доказват. По скоро не самият вот, а техническата част на гласоподаването. Бюлетината за втория ни европейски избор се оказа подхлъзгаща, объркваща, а самата й конфигурация: вляво партия, вдясно - преференция за пренареждане на кандидатите, може да се окаже и само по себе си предпоставка за подмяна на реалната воля на суверена.

Така електоратът на Коалиция за България в Хасковски регион, например, посочи като свой фаворит 15 -тия партиен кандидат в листата, която също беше № 15 в интегралната бюлетина.

Така младокът Момчил Неков буквално издуха от лидерската позиция на най-предпочитан представител в Брюксел от хасковлии шефът на БСП и ПЕС Сергей Станишев. 28-годишният докторант във Философския факултет на СУ спечели 1 206 предпочитания срещу 786 гласа Сергей Станишев. На трето място по предпочитания хасковлии класираха Илияна Йотова с 332 преференции, Георги Пирински е с 341 гласа.

Феноменът Момчил Неков се появи освен в Хасково и в други региони.

Преференциалният вот пренареди и други листи. Според избора на хасковлии в Европарламента от Реформаторския блок отива вторият - Светослав Малинов, с 496 гласа, срещу 256 преференции за водача Меглена Кунева.

При преференциалното гласуване в региона с номера на ДПС е дадено предимство на Делян Пеевски, който изпреварва с 52 предпочитания Филиз Хюсменова. Той пък се отказа от стол в Брюксел в полза на Искра Михайлова.

От ГЕРБ преференцията от Хасково отреди първо място за Томислав Дончев с 2563 предпочитания, а досегашните евродепутати Мария Габриел и Андрей Ковачев взеха по 369 и 264 преференци.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини