От х:

Днес в x:

Сеизмолози: Хасковският трус беше по-силен от Пернишкия

Районът на Халкидики, често става епицентър на земетресения


Съботно-неделните трусове, освен уплаха в населението и материални щети, блокираха за кратко и изборния процес в две секции в Харманли. В секции 1 и 2 в града на Белоногата големи участъци от мазилката се ронела върху ранобудните избиратели, а солидни парчета висели „на косъм“ върху входовете на помещенията. Проблемът бил забелязан относително бързо. Около 6.30 сутринта председателите на СИК-овете незабавно подали сигнал на 112. Отзовалата се пожарна премахнала компрометираната мазилка и изборният ден продължил гладко.
Сградата на община Ивайловград обаче претърпя сериозен конструктивен дефект. Между първия и втория етаж се отворила стара пукнатина, която се разширила значително. Тече преценка на годността на сградата за обитаване. Ивайловградско регистрира най-много щети от вчерашния трус. Общо 9 комина са се срутили, като някои от тях са полетели от 10 м височина. Сериозни поразии има в ивайловградското село Свирачи, където паднали три комина и са изпочупени много керемиди.

Още 4 комина и над 100 керемиди са паднали в Маджарово. Има пропукани фасади на много сгради, но щетите са повърхностни, заключили оглеждащите екипи на местната община. В Хасково има срината мазилка на блок 53-55 на ключовата ул. Стара Планина по която се изнасят тазгодишните абитуриентски балове. Блокът се нуждае от ново замазване.

Счупени стъкла, витрини, паднала мазилка и повреден от паднал комин автомобил е балансът на щетите в Димитровград. Поне 20 души са потърсили услугите на Спешна помощ заради високо кръвно по време на труса в събота. Някои от потърпевшите повръщали още на улицата. Няма обаче сериозно пострадали.
В неделя Хасково бе люшнат от нов трус, точно в 15.03 часа. Земетресението бе с магнитуд 4.3 по Рихтер с епицентър района на Халкидики, уточниха от измервателната сеизмологична станция в Димитровград. Трусът обаче бе значително по-слаб от съботния и се усетил само по горните етажи на сградите. Според сеизмологът Георги Вълчев това означава, че сеизмичните вълни са достигнали до нашия регион с не повече от 3 по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. 12-те степени на тази скала измерват как се отразява труса на хора и сгради, докато 10-те степени на Рихтер отчитат освободената от разместването на земните ядра енергия.

В следващите дни се чакат още трусове, но в затихваща поредица. Те ще са дело на така наречения анадолския разлом, който се простира от Мраморно море до гръцкия Халкидики.


Според сеизмолози, съботният трус в Хасково е бил по-силен от пернишкия, който нанесе сериозни щети през 2012 г. Късметът на хасковлии бе, че съботното земетресение е било на малка дълбочина и по-скоро хоризонтално. Вертикалните земетръси нанасят значително по-големи поражения.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини