От х:

Днес в x:

Училищен директор: Честит празник, колеги! Закриват ни

Вчерашната новина за закриването на селскостопанската гимназия в Хасково попари празника на учителите в училището. Днес, навръх 24 май, преподавателите се събраха в учителската стая, където директорката Маргарита Топалова изрази пред журналисти позицията на целия колектив по повод сливането с гимназията по автотранспорт. Новината бе съобщена вчера от шефката на инспектората по образование Мариела Златева. Положението в училището бе илюстрирано с резултатите от проверки на РИО и на министерството, които констатирали чудовищна липса на ученици в клас. Първата проверка от инспектората през февруари установява, че 56 процента от децата ги няма. През април пък инспекция от министерството се натъква на още по-фрапиращи липси – едва 17 ученици в цялата гимназия, в която по списък се водят 78 в дневна форма на обучение. Училището има и други форми – задочна с 28 ученици, и самостоятелна – с 42-ма.

„Честит празник, колеги!”, обърна се директорката Маргарита Топалова към всичките 11 педагози от училището, събрани на днешния 24 май в учителската стая. Тя припомни накратко историята на най-старото професионално училище в областта, което подготвя кадри за селското стопанство.

„Над 90 на сто от учениците ни са от селата и повечето пътуват всеки ден. Много от тях работят. В над 35 процента от случаите родителите са в чужбина, а тук ги отглеждат баби и дядовци. Проблемът с отсъствията наистина е голям, но той съществува и в много други училища.

При сливане на професионални гимназии имаме сигурен резултат – много професии изчезват от образователната система. Примери в Хасково има – сливането на „Млада гвардия” с Механото, на текстила с Леката промишленост. А икономиката ни има нужда от такива професии. Ние подготвяме изключително важни специалисти – в селското стопанство. Местата в новата специалност, която открихме миналата година „Ветеринарен техник”, се изпълниха докрай. Има голям интерес към нея и сега. Страхувам се обаче, че с изявленията на началника на инспектората Мариела Златева за закриването на гимназията, ще се провали приемът тази година. Това беше изключително лоша реклама, кой родител ще запише детето си в училище, чието бъдеще е несигурно?”, попита Маргарита Топалова.

Според нея специалностите в гимназията са непривлекателни за 13-14-годишните деца, както и за родителите им. Повечето от учениците им са от семейства, които се занимават с фермерство и още отсега работят. Това е и една от причините за големия брой отсъствия.

„Смятам, че една от причините за закриването на нашето училище е материално-техническата база. Голяма училищна сграда в широкия център, учебно-производствена база на „Червена стена”. Тези имоти са собственост на министерството на земеделието, ние само ги стопанисваме”, обясни Топалова. Според нея вероятно има някакви апетити към тях, което е и сред скритите причини за закриване на училището.

„По повод изнесените от Мариела Златева данни за собствените приходи на училището – въпросните 91 хиляди лева не са само от наеми, както се твърди. Приходите от наеми са само 12 процента от общите собствени приходи. Останалите средства са от образователни услуги – курсове за специализация”, обясни Топалова. Тя допълни, че за няколко години над 500 души от областта са получили документ за правоспособност за управление на земеделска техника – комбайни, трактори, специализирани машини.

„Предложението на РИО за сливане на двете гимназии, като приемник ще бъде автотранспорта, все още не е разгледано в министерството на земеделието”, уточни Топалова.   

Тодор Кръшков

    

Маргарита Топалова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини