От х:

Днес в x:

Кралят на чудовищата се завръща по-бляскав от всякога

Минаха почти 16 години от последния опит на Холивуд да екранизира историята на японското кайджу (от японски – странно същество) Годзила (Godzilla). Как се справя новият филм на фона на зрелищния провал на продукцията Роланд Емерих?

Лично според мен доста добре. Огромният гущер, известен като Краля на чудовищата и Алфа хищника, изглежда и звучи впечатляващо. Бих стигнал до там да кажа, че новият филм предлага най-впечатляващия кадър на ревящ хищник от оригиналния „Джурасик парк” (Jurassic Park) насам.

По ред на номерата:

Актьорският състав е доста добър. Главните роли са поверени на ветераните Браян Кранстън  от „В обувките на Сатаната” (Breaking Bad) и Арго (Argo), и Кен Уатанабе от „Батман в началото” (Batman Begins) и „Генезис” (Inception). Те получават подкрепа от младока Аарън Тайлър-Джонсън от „Диваци” (Savages) и двете части на „Шут в г*за” (Kick Ass).

Историята  проследява американеца Джо Броуди (Кранстън), чийто живот е разтърсен от лична драма. Инцидентът се отразява на отношенията му със сина му Форд (Тайлър-Джонсън). Цялата ситуация се усложнява допълнително от факта, че на бял свят излизат тайните на шефовете на атомната централа в Япония, в които работи Джо. А те могат да бъдат фатални за целия свят...

Най-големите плюсове на филма на британския режисьор Гарет Едуардс са специалните ефекти и работата с камерата. "Годзила" изглежда повече от впечатляващо – факт, с който Едуардс и екипът му са били наясно. Те са направили всичко възможно да покажат Краля на чудовищата и да усетите силата, която той излъчва. И някъде тук ми се струва, че режисьори като Майкъл Бей могат само да си взимат бележка за това как се снимат битки и се улавя епичността на даден кадър или битка.

Малко предупреждение – ако очаквате филм, изобилстващ от разрушения, без особена история, в който  чудовища се бият и рушат в продължение на 2 часа, по-добре не ходете. Ако обаче искате да видите любимия си гущер в цялата му светлина, без всички глупости и шеги на версията на Емерих, отидете и дайте шанс на новата „Годзила”. Но го направете на кино! Задължително! Защото подобно на спечелилия една торба награди Оскар „Гравитация” (Gravity), преживяването няма да е същото на екрана на лаптопа, компютъра, телевизора или мобилния ви телефон.

И така – филмът определено не е перфектен, но за сметка на това предлага една от най-въздействащите атмосфери и битки между чудовища, виждани на голям екран от много време насам. Компютърната анимация и специалните ефекти правят сцената на сраженията да изглежда като място, на което се е провело ядрено сражение. Заслужава ли си?

Ако сте фен на поредицата „Трансофърмърс” и подобни заглавия, не! Ако пък искате да почувствате нещо могъщо и страховито, отидето на кино и вижте новата „Годзила”. Заслужва си.

Автор: Петър Чернев


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини