От х:

Днес в x:

Братя Паневи изрисуваха църквата, почват кръчмата

От 1-ви юни димитровградското село Крепост започва документалното оформяне на кандидатурата си за „Гинес“.

Селото ще кандидатства за рекорд с галерията си на открито, съобщи по време на XV-я Национален фолклорен събор "Читалището - храм на българския дух" и традиционния "Празник на черешата" кметът Димитър Белчев.

С новите 13 пана, изрисувани от братята художници Панчо и Христо Паневи върху оградата на местната църква, монументалните произведения в Крепост вече са 42.

Всички фасадни картини в селото са дарение от двамата художници, които са родом от този край.

По паната върху оградата на църквата „Св. Св. Константин и Елена“ двамата братя са работили ударно 20 дни, което вече си е своеобразен рекорд. Използвали са акрилни бои, запечатали са ги за устойчивост и удължаване на живота на образите с фасаден лак.

За да влязат паната в размера според виждането на авторите си, местното кметство е надстроило оградата на църквата с 40 см.

Като авторство рисунките са през една. Редуват се тези на по-малкия Христо с рисунките на брат му Панчо. Изобразяват сцени от живота на Христос. Затова редицата от 13 пана започва от входа към двора на храма с рождеството и завършва с възкресението.

Готови са и още два проекта, които също ще бъдат реализирани върху оградата на църквата - покръстването на българите и Благовест, издаде в аванс Панчо Панев.

Брат му Христо пък разказа за още две пана, които готвят. Те ще са в кръчмата. Имат и разработен проект за централната селска част. Паното ще се нарича „Стражници“. Тъй като в миналото село Крепост е било нещо като своеобразна митница за стоките на прочутия международен Узунджовски панаир, на това място са се проверявали търговците, а крепостта -пазена от стражниците, обясни Христо Панев идеята си.

Към работата на братята по църковната ограда тази година се присъедини и друг известен художник, също родом от с. Крепост, Владимир Запрянов. На стената вдясно от входа на храмовия двор той е изписал Десетте Божи заповеди.

Докато работехме хората се спираха, за да ни гледат. От всеки получихме благословия, за това, което правим. 

Въпреки че съм убеден, че няма друго село в света с толкова много монументални рисунки, ако все пак не влезем в Гинес, няма никакво значение, защото като творци вече получихме всичко - признателност от хората и обичта им“, смята  Христо Панев.

Освен на новите рисунки на Паневи, село Крепост днес се радваше на много гости. Гласовити певци и кръшни танцьори изпъстриха с носиите си центъра на селото.

Всички можеха да си напазаруват и от прочутите крепостки череши. 

Вече пета година община Димитровград, кметството на селото и читалище „Селска пробуда”  организират Празник на черешата, заедно с националния фолклорен събор „Читалището- храм на българския дух”. 

Тази година е 15 издание на събора. 3-членно жури от специалисти оценява тази година  над 30 състава- певчески, танцови, групи за автентични ритуали и повече от 25 индивидуални изпълнители. 

Празничен концерт ще имат представителният фолклорен хор към местното читалище "Селска пробуда - 1927" с ръководител Недялка Колева и клубът за народни хора към читалището.

За 19.45 ч. тази вечер е обявено награждаването на лауреатите от XV-я Национален фолклорен събор "Читалището - храм на българския дух". Вечерта ще продължи с музикантите от оркестър "Агрофермер" и хора на площада.

На 21 май програмата започва с утриня и света златоустова литургия и водосвет в храм "Св.Св. Константин и Елена".

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини