От х:

Днес в x:

Ваясаки Дас за киртан йога и турнето в България

Ваясаки Дас пристига в България за голямо турне в няколко града. Той е известен по цял свят със собствения си стил на Киртан, уникална смес от древна бенгалска музика и съвременно звучене. Киртан вечерите ще се проведат в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Велико Търново, Перник. Повече за датите и местата на събитията вижте тук.Това интервю е специално за читателите на Кафене.бг.

Ваясаки Дас е роден в Лондон. Той е един от водещите изпълнители на традиционна индийска рага. Признат е заради музикалните си умения да представя древното изкуство на Бхаджан и Киртан (традиционни индийски музикални стилове). Кариерата си на музикант започва като рок и блус китарист. Увлича се по пенее, а вкусът му към индийската култура се появява още в ранните му години. През 1978г. пристига в Бангладеш и се слива с местната култура, изучавайки бенгалски език и начина на живот на хората там. Така Ваясаки открива древното изкуство на бенгалския Рага-Киртан. Решава да използва своя собствен вокален потенциал, за да разпространи тази техника по целия свят. Връща се в Лондон. Първият му албум е издаден през 1982 г., последван от многобройни дискове, които в момента са считани за основополагащи в световната Киртан сцена. Забележителните му познания върху разнообразието в индийските Бхаджан и Киртан техники, подготвят сцена за ново поколение артисти в процъфтяващия музикален жанр на Йога и мантра медитацията.

Каква е целта на киртан йога?

Целта е да се контролира умът и сетивата и да влезем навътре в себе си. Посредством киртан йога, когато пеете от сърце, вашият ум и сетива автоматично отиват на заден план. И мантрата завладява цялото ви съзнание. Мантрата ни пречиства духовно и ни просветлява.

Какво означава просветление?

Просветление означава, че тъмнината си е отишла от съзнанието. Сега нашите сърца и нашето съзнание са покрити с тъмнина. Какво имам пред вид под тъмнина?
Тъмнина означава негативност. Негативните неща, които блокират чистата божествена любов да се прояви от нашите сърца. Всеки един от нас в своето сърце има чиста божествена любов, силна любов, но тя не може да се прояви заради негативните неща, които я покриват. Някои от тези негативни неща са гняв, завист, ревност, алчност, предразсъдъци, илюзия и т.н.  Мантрата може да пречисти тези негативни неща в сърцето.

Как може да го направи?

Ако пея песен от радиото, тя не пречиства сърцето ми. Аз мога да пея тази песен много пъти, но все още съм си същия човек. Все още се ядосвам, все още говоря неща на хората, които не са верни. Аз все още мамя по малко, за да получа малко допълнителни пари в моите бизнес дела. Но когато вземете подслон при мантрата, оставите мантрата да завладее вашето съзнание, тя пречиства всички тези негативни неща. Тя може да го направи, защото тя не е от този свят. На санскрит тя се нарича „апурушея”. Апурушея значи „неизговорена от човек или не идваща от хората”. Тя се е спуснала от духовния свят като дар за материалния свят. Тя е като спасително въже, с което ние можем да се върнем обратно в духовния свят посредством нашето духовно съзнание.

Как можем да почувстваме мантрата?

Колкото по-дълбоко се потопите в  тази мантра йога, просто като затворите очи и оставите звуковата вибрация да завладее цялото ви същество, толкова по-високо ще отидете.
Това в общи линии е философията зад мантрата. Но вие не трябва да приемете това, което казвам, защото всички вие сте интелигентни хора и вие самите трябва да го откриете. Това може да направите като осъществите малък експеримент. Ако искаме да разберем дали нещо е истина или не, ние просто трябва да направим малък експеримент да го тестваме, това е научният подход. Така правим нещата в 21 век.

Това, което можете да направите е да възпявате тази мантра със затворени очи, така получавате по-силно преживяване, защото когато очите ви са отворени вие се разсейвате от това, което виждате. И оставете мантрата да направи своето. И тогава ще знаете. Не ви струва нищо! Само малко от вашето време. Ако го правите по 15 минути дневно сутрин и вечер след една седмица ще забележите дълбока промяна във вашия живот. Ако не го направите, няма загуба.

От кога практикувате киртан йога?

За първи път аз се запознах с киртан йога през 1968 г. Това беше преди 42 години. Аз все още я практикувам. Причината, поради която все още го правя е, защото имам преживяване. Това, което преживявам аз се опитвам да споделям с хората, затова пътувам по света. И така, кой иска да го опита?

Източник: kafene.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини