От х:

Днес в x:

Учителят от Механото: Влязох в капана на измамата заради длъжник

Иван Славов в съда

 „Не се признавам за виновен. Не съм бил посредник в никакви измами. Парите, които взех от възрастният мъж на площада в Хасково, са мои. Дължи ми ги човек, който има да ми връща по-голям заем, и го прави на части“.

Това заяви днес в съдебната зала бившият учител по физическо в гимназията по механо и електротехника в Хасково Иван Славов. Той застана пред Темида по обвинение в посредничество в телефонна измама. Славов бе зрелищно арестуван на 11 април миналата година в градинката до паметника на Незнайния воин. В него бяха открити 2400 лева, които току що му били предадени от жертвата на измамата – Иван Русев. Възрастният мъж имал внук в Америка и му се обадили по телефона, че страда от тежка болест, а за лечението са нужни много пари. Американският лекар се случил хасковлия, който имал брат в областния град и парите трябвало да бъдат предадени на него. Всичко това обясни самият пенсионер днес пред съда.

Бившият учител в Механото пък разказа своята версия. Обадили му се познати на длъжника му, който работел в Германия. Преди да замине, борчлията обещал да връща парите на части, когато има възможност. Дотогава на няколко пъти наистина пращал дребни суми. През април миналата година пък изпратил автомобил от Немско, от чиято продажба трябвало да се погасява борчът. Предишния ден пратили на Славов 100 лева, които били полученото капаро за колата, както и две сим-карти, с които да поддържа връзка с посредниците. На 11 април му звъннали и му казали, че едно момче ще го чака до паметника с парите от продажбата – 2400 лева.

Нямах никаква представа, че става дума за измама. Отивах да получа моите си пари, които ми дължаха“, категорично заяви в обясненията си пред съда Славов. Когато не видял млад човек до паметника, той звъннал по телефона и казал, че вижда само един възрастен мъж. Обяснили му, че момчето сигурно е дало парите на баща си да му ги занесе. Славов се приближил до стареца и попитал дали носи парите. Русев му ги дал. Малко след това цивилните полицаи, които дебнели в близост, щракнали белезниците на Славов.

Прокуратурата го обвинява в посредничество при две измами – за случая с Иван Русев, както и с измама от предишния ден, 10 април, когато била ужилена възрастната Мария Терзиева. Тя олекнала с около 600 лева във вид на златни бижута и 60 долара.

Мария Терзиева също бе призована за днешното съдебно заседание, но не се яви. Прокурорът Румен Сираков обясни, че старицата паднала и се потрошила, поради което е трудно подвижна.

Иван Славов пък категорично отрече да има нещо общо с нейния случай и поиска от съда да я призове отново в залата, за да му каже в очите дали е взимал пари и ценности от нея. Той заяви, че по времето, когато жената е предавала на сумата на посредник, той е имал час в гимназията, което може да се провери в материалната книга на училището.

На днешното съдебно заседание показания дадоха и няколко свидетели, чиито обяснения привидно нямат нищо общо с обвинението към Иван Славов. Те описаха как са били зарибявани по телефона, както се изяснило по-късно – за посредничество в телефонни измами. Пенсионерът Христо Илиев описа как уж познат на негов познат по телефона му предложил работа. „Познатият“ твърдял, че се занимава с недвижими имоти и търси човек в Хасково. Работата била да изпраща пакети с документи до София. Възрастният човек се отказал, имал си достатъчно работа в градината.

Доста по-младият Атанас Атанасов от Димитровград обаче се съгласил, също след подобно зарибяване. Предложението било същото, а заплащането – 100 лева на свършена работа. Понеже имал познат от Криминална полиция, му разказал за новата си работа. Полицаят обаче се усъмнил и поискал да ги предупреди, когато има пратка. Когато един ден му се обадили да вземе пакет от човек пред Спортната зала, криминалистите се появили на мястото. „Пакетът с документи“ се оказал пакет с пари, а случаят – класическа телефонна измама. В този случай на посредника Атанас Атанасов не е било предявявано обвинение.

Защо ме арестуваха на място, а не почакаха да видят какво ще се случи с парите. Можеха да ме проследят, за да видят на кого ще ги предам. Но щяха да видят, че ги задържам за себе си, защото са си мои“, заяви след заседанието Иван Славов за Haskovo.net. Представителят на държавното обвинение пък обясни, че е призовал тези свидетели, за да стане ясен механизмът на зарибяване на посредниците в измамите. Според прокурора Румен Сираков другите са отказали, но Славов се е съгласил да посредничи. По думите му номерът, от който са давали указания на Славов къде и от кого да получи парите, е същият, от който са зарибявали и останалите.

Съдебното следствие ще продължи и в следващото заседание на 11 юни, когато показания ще дадат още свидетели, сред които и длъжникът на Славов, който да потвърди или отрече версията му.

Тодор Кръшков  

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини