От х:

Днес в x:

До месеци в Момчилград отваря врати Център за настаняване от семеен тип

До броени месеци Центърът за настаняване от семеен тип в Момчилград ще посрещне своите обитатели, след като строителните дейности и цялостното оборудване на сградата вече приключиха. Проектът е реализиран по Програмата за развитие на селските райони, като възлиза на стойност 675 688лв. Община Момчилград очаква одобрение на следващия етап на услугата чрез проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, схема „Да не изоставим нито едно дете”.В социалния център ще бъдат настанени 12 деца и младежи с увреждания от специализирани институции, от домове за деца, лишени от родителска грижа. За тях ще се грижи квалифициран екип от 13 души – ръководител на центъра, пет детегледачки, две медицински сестри, двама възпитатели, хигиенист и помощен персонал. Капацитетът позволява допълнително настаняване на две деца от общността. Целта е да се подпомогне развитието и интеграцията на настанените деца и младежи чрез прилагане на съвременни подходи на социална работа. По този начин ще се създадат условия за пълноценен начин на живот в среда близка до семейната.

„Екипът на центъра ще работи за установяване на връзка между децата и биологичните родители и близки в насока за настаняване в приемни семейства или осиновяване или работа в насока за тяхната реинтеграция в семейна среда”, заяви главният експерт по социални дейности в местната администрация Ваня Петрова.

За 2013 г. чрез реализирани проекти на общината в сферата на социалните дейности грижи са предоставени на 474 социално слаби момчилградчани. Чрез разкритите работни места в Дневния център „Дъга”, Центъра за обществена помощ, услугите „Личен асистент”, „Домашен социален патронаж”, „Обществена трапезария” и Звеното за услуги в семейна среда са назначени общо 159 социални работници.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини