От х:

Днес в x:

Самодейци от Кърджали пяха и танцуваха в Охрид

Самодейният състав за автентичен тракийски фолклор "Капитан Петко войвода" от Кърджали участва в Международния фолклорен фестивал "Охрид Оупън" в Охрид. Освен в града домакин певците и танцьорите от Народно читалище „Родопски фар 1938” представиха българското народно изкуство и на още няколко сцени.„Петдневно турне в Македония започна на 30 април и продължи до 4 май, бяхме посрещнати много радушно, нашите носии и ритми впечатлиха и жури, и публика”, коментира ръководителката на състава Гинка Матева.
Пътуването на кърджалийските самодейци се осъществи с подкрепата на Национален фонд "Култура", община Кърджали и местни спонсори.
Изпълнителите от Кърджали получиха благодарствена грамота и имаха възможност да се срещнат с различни фолклорни и художествени групи от цял свят, да създадат нови приятелства и да се запознаят с красотите на Охрид и Охридското езеро.
Културна асоциация „ДЕБАРКА” от Охрид, в сътрудничество с фолклорен ансамбъл “ДЕБАРКА”, е организатор на фестивала, чиято основна цел е да приближи една до друга различните култури чрез танци, музика и интересни национални носии.
В своята 75- годишна история НЧ„Родопски фар 1938” Кърджали е завоювало много престижни отличия не само от наши събори и надпявания, но и на фестивали в чужбина.
Преди Македония, през март тази година, Фолклорният танцов състав "Тракийска младост" под ръководството на младия и талантлив хореограф Георги Бояджиев взе участие в Международния фестивал в град Лиму, Франция.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини