От х:

Днес в x:

Приборът магьосник за линейките вече обслужва и крумовградчани

Д-р Митков с апарата

Приборът магьосник тестван от линейките в Кърджалийско в продължение на три месеца ще работи за хората от община Крумовград.Апаратът „Корпулс”,който предава данни по време на действие на спешните екипи чрез мобилна връзка се изпитва експериментално в Кърджалийско вече три месеца.Нашият регион е изключително подходящ за такива апарати поради насечения терен и отдалечеността на болничните заведения от населените места.   

Над 200 кардиограми по време на транспортиране на пациенти са изготвени с апарата „Корпулс”, по време на работата му в филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Ардино.  Той предава в реално време по мобилна връзка данни за състоянието на пациента, който се транспортира от екипите.Освен кардиограми, се отчитат още пулса, кръвното налягане, насищането с кислород, насищането с въглероден двуокис. Това съобщи за Кърджали бг вести шефът на ЦСМП-Кърджали д-р Атанас Митков. Той посочи, че приборът е спестил  само в Ариднско 30 курса от селата до кърджалийската болница. Лекари от центъра в Кърджали и кардиолози са консултирали своите колеги от Ардино по данните предавани от прибора  „Корпулс”.

 Д-р Митков припомни, че срокът за тестване е 6 месеца. Желанието му е да обучи повече свои екипи. Надеждата на медиците е по подобие на Румъния и в нашата страна спешните центрове и техните филиали да бъдат оборудвани с апарата.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини