От х:

Днес в x:

След двойна благословия: Комплексът край Болярово тръгва от май

Кметът Георги Иванов откри комплекса пред погледа на двамата министри

Не една, а цели две министерски благословии получи лъчетерапевтичният комплекс край Болярово при неговото тържествено откриване днес. Министерско присъствие се чакаше още за 28-ми март, но здравният министър Таня Андреева не успя да дойде нито тогава, нито сега. Вместо нея се явиха икономическия шеф Драгомир Стойнев и финансист №1 Петър Чобанов. Лентата обаче бе прерязана от кмета Георги Иванов.

В абсолютно свой стил кметът намери врагове и сега, като започна с това, че имало някои хора, които правели всевъзможни спънки пред реализация на идеята. Дори забавили откриването с цял месец. Назова ги с „жалки“, вместо имена. После погледна позитивно на нещата и благодари на министрите, оказали подкрепа на Хасково, като предостави думата на Драгомир Стойнев. По думите на Иванов именно той работел за Хасково и „отговарял за Хасково“. Стойнев и Чобанов нахвалиха кмета и изразиха съжаление за разбитите му нерви. На излизане след краткия оглед подчертаха, че реализирането на комплекса е доказателство, че наистина помагат на града.

Лъчетерапевтичният комплекс вече има необходимите лицензи и разрешителни и ще започне да приема пациенти от май. Това обаче ще са хора нуждаещи се от рентген, мамограф и томограф. Новата апаратура за лечение на дълбокоразположени туморни процеси ще трябва да почака, въпреки че отдавна е инсталирана и калибрирана. Причината е, че наличните лекари в Специализираната болница за онкологични заболявания, трябва да преминат едномесечен обучителен курс за работа с апаратурата. Въпреки че кобалтовият излъчвател не е революционна технология, а в отделни страни се използва от 50-тина година, досега в Хасково не е имало такъв уред. Липсват и свободни и обучени радиолози, които да бъдат светкавично наети и пратени да лекуват.

Комплексът е на стойност малко над 6 млн лева, като 85 % от сумата бе по Оперативна програма „Регионално развитие“ на ЕС. Останалата част от сумата е национално и общинско съфинансиране.

Г. Христов

Новият комплекс бе благословен да спасява животи
Той е оборудван с липсваща досега в Хасково апаратура

За новия кобалтов излъчвател обаче още няма обучени кадри
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини