От х:

Днес в x:

Проруски сепаратисти в Украйна задържаха като заложници военни наблюдатели от 5 държави

Проруските сепаратисти, контролиращи украинския град Славянск, са задържали 8 чужденци от специална мисия за наблюдение на военната дейност в Украйна и според самообявил се лидер от Донецк ще бъдат заложници.Агенция "Франс прес" цитира изявление на Денис Пушилин от събота сутринта, според когото въоръжените в Славянск държат "шпиони на НАТО" и ще ги освободят само срещу размяна.
"Вчера арестувахме няколко шпиони на НАТО... те ще бъдат разменени срещу наши затворени хора. Не виждам друг начин те да бъдат освободени", казва Пушилин.
Първоначално се твърдеше, че това са наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), но от организацията обясниха, че те са от държави членки на тази трансатлантическа структура, но не са в Украйна с нейна мисия.
Задържаните нямат отношение и към предстоящите на 25 май президентски избори в Украйна."Всички членове на специалната наблюдателна мисия на ОССЕ и на мисията наблюдатели за изборите са в безопасност и никой не е изчезвал", се казва в съобщение в профила на ОССЕ в "Туитър".
Била е задържана военна мисия, "пребиваваща по покана на властите на Украйна във връзка с Виенския документ от 2011г". В нея участват 8 души - четирима от Германия и по един гражданин на Чехия, Дания, Полша и Швеция.
Сепаратистите в Източна Украйна очевидно не знаят какво означава Виенският документ на ОССЕ от 2011г., защото той засяга размяната на отбранителна информация и инспекции от военни представители с цел поддържане на доверие между страните членки. Затова и хората от задържаната мисия са с отличителни знаци на своите армии, но според "опълченците" в Славянск фактът, че те са от НАТО вече е знак, че са шпиони и че "НАТО се промъква на наша територия".
Руският посланик в ОССЕ Андрей Келин заяви пред ИТАР-ТАСС, че "Русия като член на ОССЕ ще предприеме всички възможни стъпки за незабавното освобождаване на тези хора".
В петък вечерта германската министърка на отбраната Урсула фон Лейден заяви, че задържаните са 13 души от мисия на ОССЕ, включително трима германски служители на Бундесвера, германски преводач и датски гражданин. "Трябва да използваме всички дипломатически канали за незабавното освобождаване на тези служители", каза Фон Лейден и допълни, че се правят опити да се установи какво искат хората, които са ги задържали.
Според украинското МВР Славянск от вчера е под пълна блокада на силите на Киев, но засега няма независимо потвърждение на това. В събота самопровъзгласилият се за "народен губернатор" на т.нар. Донецка народна република Денис Пушилин обеща да изпрати подкрепление на сепаратистите в Славянск. По-рано Вячеслав Пономарьов, лидер на местните "привърженици на федерализацията на Украйна", заяви, че разполага с около 2500 опълченци за самоотбрана на Славянск.
Александър Коц, кореспондент на московския вестник "Комсомолская правда", твърди, че повечето от тези "опълченци" са украинци, включително пристигнали от Крим и Харков. Според украинската Служба за сигурност в Славянск и района на Донецк координираща и ръководна роля играят офицерите от руския спецназ Игорь Стрелков и Игор Безлер.
Според руски медии Пономарьов е казал, че сред задържаните има и гражданин на България. В действителност на видео записа (виж по-горе) за близката до Кремъл медиа LifeNews той не споменава изобщо за българи, но в текста под видеото неизвестно защо е написано и името на България.
Българското национално радио съобщи, че българското външно министерство и министерството на отбраната не потвърждават тази информация

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини