От х:

Днес в x:

Покръстете ромите, не ги оставяйте на имамите!

Омръзна ми да коментирам действията на „любимия“ ни президент. Достатъчно голям скандал забърка с ЦИК и сега може да поискат отстраняването му. Защо тогава да обръщаме внимание на гафовете, направил само за една седмица.

Ей така, пътем ги е направил. На заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност изненадал всички със заявлението, че от 70 години в Европа има мир. Той не знае, че през 1974 г. Турция нахлу в Кипър. Че през 1982 г. Великобритания воюва с Аржентина. Колко конфликти имаше при разпада на Югославия -1991 г. – десетдневна война в Словения, 1922-1955 – война в Хърватия, 1991 – 1995 - война в Босна и Херцеговина, 1996 - 1999 – война за Косово, 2000 - 2001 – въоръжен конфликт в Македония…

А войните за наследството на СССР? Общо над 100 000 души са жертвите през този период.., припомнят историците. Оставил ни в недоумение, президентът замина за Виена и там направи потресаващото дипломатите изявление, че Русия може да окупира България. Това вероятно бе да заблуди всички, за да прикрие истинската цел на визитата си.

Докато всички смутено се чудеха какво е искал да каже, Плевнелиев се срещна тайно с изпълнителния директор на ЕВН - един от енергийните монополисти, срещу които тече процедура за отнемане на лиценза. С каква цел - никой в България не знае. Чий посредник е бил самият ни държавен глава. А ЕВН обяви, че ще ни съди за 1 милиард лева. Ето каква е седмичната хроника на българския президент! Свиквайте! Друго привлече вниманието ми - процесът на имамите. Някои от тях са работили в ромската махала на Пазарджик, а и самите те са роми, струва ми се.

Не обсъждам присъдите, не това е целта ми. Но ме впечатли каква ярост и омраза излъчваха ромите вън от залата, как ги защитаваха и величаеха. Познавам добре Пазарджик и за мен това е изненада. Това не са веселите цигански бохеми и вечно оплакващите се циганки. Това са други хора. Изводът за мен е един - в ход е ислямизация на ромското население у нас. И настроенията не са благоприятни за нас. Не можем да останем равнодушни към този факт. И няма да разрешим този проблем, дори перманентно да съдим разпространителите на радикалния ислям.

Трябва да се обърнем към църквата, тя е призвана в такъв исторически момент да не стои встрани от грижите на нацията. Защо Българската православна църква е вдигнала ръце от ромското население и не разпространява сред тях православната вяра, не ги учи на християнските ценности и добродетели. Църквата е онзи фактор, който може да приобщи ромите към българското общество, да ги възпита в зачитане на общите правила и норми. Защо ги е оставила на сектите, а сега и на имамите? Нима църквата се гнуси от тях, защото са бедни и мръсни? О-о, аз знам какъв ще бъде отговорът на този мой упрек. Получих го още преди години, когато по повод посещението на папа Йоан Павел Втори снимах из католическите райони и се убедих колко успешно работят с хората католическите свещеници у нас - те общуват с младите хора още от самото им раждане.

Тогава установих, че католическата църква работи вече и сред ромското население. Задавах въпроса защо БПЦ е така пасивна, затворена в себе си, самодоволна. Жесток пример към какво са насочени интересите на нашите пастири беше, когато затвориха вратите на един манастир пред група инвалиди. Те не носят пари като другите туристи и затова им отказват гостоприемство. Отговориха ми надменно, че православната църква не се занимава с разпространение на вярата, не търси и възпитава вярващи, защото те сами трябвало да намерят пътя към Бога. Съкрушително, убийствено, без никаква човещина и патриотизъм. Познавам не малко успели роми - те до един са вярващи.

И Бони, и Азис, и Софи Маринова. Вярвящи, но не в религията, която сме обявили за официална в нашата страна – православието. Тези хора не само са таланти, те се отличават със своя манталитет, амбиции, стремежи, самочувствие. Знам, че пазителите на църковното статукво ще ме оборят с догми и цитати от библията дори. Но не е ли крайно време нашата църква да помръдне от вцепенението, да се обърне към нуждите на хората - бедните и онеправданите, да се развива. А и да изпълни своя патриотичен дълг, ако щете. Нима поп Грую Бански тръгна с четата на Бенковски, защото така го съветваше евангелието?

Българското Възраждане нямаше да е възможно без ролята на БПЦ. Нима днес да дадеш на целокупния български народ вяра и упование не е равно на ново Възраждане? Идват светли християнски празници - нека ги изпълним и с повече мисъл и действие. Някой би попитал кой съм аз, че да се изказвам по тези въпроси. Скромно отговарям. В продължение на много години помагах с каквото можех на Зографския манастир в Света гора.

В продължение на пет години събирах средства, за да бъде построен величествения храм „Успение на Света Богородица“ в Пампорово. Така че не съм безучастен.

Източник: http://pik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини