От х:

Днес в x:

Агенцията по храните: Няма хормони в пилетата!

Българската агенция по храните опроверга тръгналите през последните дни слухове за пилета набъкани с хормони, след чиято консумация тинейджърите се развиват по-бързо от нормалното.

На официалния си сайт БАБХ качи днес специално изявление по въпроса. Според справка в системата RASFF /система за бързо предупреждение в Европейския съюз за вредни храни и фуражи/ през последните 15 години няма нито един случай на засечени хормони в храни на територията на целия Европейски съюз.

Напоследък в медиите се спекулира и се задават въпроси защо се прилагат хормони при производството на птиче месо? Не се задава въпросът използват ли се изобщо такива хормони в птицевъдството? Факт е, че те никога не са били разрешавани и използвани в птицевъдството в Европа и в САЩ, в това число и България.”, се казва още в изявлението на БАБХ.

От агенцията обясняват още, че при мониторинговите изследвания в страната не е установено нерегламентирано влагане на медицински или растежни препарати. Проверките са минали в над 70 % от птичите стада в България.
Специалистите по храните обясняват още, че използването на протеинови растежни хормони при птици на практика е невъзможно, защото ако те се влагат във фуража, се разграждат още в мускулестия и жлезистия стомах. Има обяснение обаче, че хормоните могат да се инжектират, като инсулина при диабетиците, но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо.
От БАБХ обясняват още, че твърденията, че в съвременното птицевъдство бройлерите растат много бързо благодарение на прилагането на хормони, са спекулация.

Според агенцията растежът се дължи на много добри постижения при създаването на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи, съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда (температура, влажност, качество на въздуха, светлинен режим, достатъчен поилен и хранителен фронт) и избягване на стрес.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини