От х:

Днес в x:

13 °C

Редовната физическа активност спомага за баланса на хормоните

Намалете риска от диабет тип 2

Знаете ли, че когато спортуваме, нашето тяло синтезира хормона иризин, за който се смята, че може да намали риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2. Редовната физическа активност влияе на състоянието на хормоните в нашето тяло. Ето как може да ви помогне да балансирате някои от тях.

Баланс на ендорфините

Ендорфините са ендогенни опиоиди, които се секретират от хипофизната жлеза, блокиращи болката, създаващи усещане за еуфория, намаляват тревожността. Учени смятат, че увеличаването на сърдечния ритъм по време на спорт, може да помогне за повишаването на нивата на ендорфините. Така например, хората могат да правят по-дълги тренировки или да бягат по-продължително време и на дълги разстояния, без да чувстват болка или бързо да се уморяват.

Баланс на естрогена

Естрогенът е основният женски полов хормон и той е отговорен главно за регулирането на женската репродуктивна система и вторичните полови характеристики – развитие на гърдите, менструален цикъл, репродукция. Той също така е отговорен и за нашето настроение и трябва да работи в синхрон с друг важен хормон – прогестерон. Когато двата хормона са в баланс, те подпомагат метаболизма, изгарянето на излишните мазнини.

Някои жени след 35-годишна възраст страдат от повишени нива на естроген, което се свързва с повишения риск от рак на гърдата. От друга страна, редовната физическа активност, балансираното хранене, спомагат за баланс на естрогена.

Баланс на стресовия хормон кортизол

Кортизолът е друг важен хормон, който помага да се контролира настроението, мотивацията, реакцията на страх. Неговата свръхсекреция вреди на здравето. Той се секретира от надбъбречните жлези, а хроничното свръхпроизводство на кортизол е свързано с надбъбречната умора, покачване на телесното тегло. Специалисти препоръчват да се правят тренировки с умерена интензивност за баланс на хормона.
Регулиране на инсулиновата резистентност

Една от причините за покачване на килограмите е инсулиновата резистентност. Ако страдате от нея, не се колебайте да започнете спортна активност. Спортът може да помогне за нормализирането на инсулина и кръвната захар, за намаляване на мастните отлагания в черния дроб, нормализиране на килограмите, намаляване риска от диабет тип 2.

Стимулира се синтеза на тестостерон

Тестостеронът е хормон, който е отговорен за растежа и поддържането на мускулите, ускоряването на метаболизма и други. Въпреки че това е мъжки хормон, той е много важен и за женското здраве. Въпреки че в женското тяло той е в по-малки количества, неговият спад може да доведе до появата на проблеми. Хубавото е, че с течение на времето, редовната физическа активност може да повиши общите нива на тестостерон.



 

Източник: az-jenata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини