От х:

Днес в x:

20 °C

Какво обърква хормоните ни

Учените отдавна говорят за хормоните и причините, които ги изваждат от строя. И въпреки напредъка им по темата, все още има въпроси, на които предстои да открият отговора. Защото дисбалансът не зависи само от начина на живот, но и от още куп други фактори - включително околната среда.

Все пак, както споменахме, има напредък. Експертите разполагат с отговори на най-важните въпроси и дават съвети как да държим нивата на хормоните в равновесие.

Какво контролира хормоните

Американската нутриоложка Елиса Гудман напомня, че не само ендокринната система произвежда и освобождава хормони. Същата функция изпълняват и хипоталамусът (главната жлеза), щитовидната жлеза, хипофизата и надбъбречните жлези, панкреасът и епифизата.

Мозъкът, белите дробове, сърцето, бъбреците, черният дроб и кожата са другите източници на тези важи вещества, които лесно излизат от строя.

Гудман нарича хормоните "пратеници на тялото", защото те "изпращат химически съобщения" и влияят на най-важните процеси в човешкото тяло. А именно - метаболизмът, настроението, растежът и развитието, сексуалната функция и размножаването.

Най-честите причини за хормонален дисбаланс при жените

Сред основните заподозрени са диетите, промените в баланса на минералите и хидратацията, стресът, някои възпаления и инфекции. Микрофлората на червата също е от огромно значение и дисбалансът при нея веднага разклаща равновесието в нивата на хормоните.

Да не забравяме и бременността, но това отдавна не е тайна и за бъдещите, и за настоящите майки.

Признаци на хормонален дисбаланс

Гудман уточнява, че въобще не е нужно да изпитаме всички изброени по-долу негативни ефекти от обърканите ни хормони, уточняват от Byrdie. Но въпреки това ги изрежда:

Предменструален синдром, промени в настроението и раздразнителност, тъга или гняв

Хормонални мигрени или главоболие

Проблеми с храносмилането

Колебания в теглото или задържане на течности

Чувствителност, бучки или кисти по гърдите

Безплодие

Ето още няколко симптома за хормонален дисбаланс: 

Крампи и болки в гърба

Акне

Постоянен глад

Проблеми със съня

Загуба на либидо

Изтъняване или загуба на коса

Депресия и безпокойство

Препоръчително е да не неглижираме тези признаци и дори при наличието само на един да си направим необходимите хормонални изследвания. Така може да хванем промените, преди да са нанесли още вреда върху организма.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
12 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
12 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
12 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
12 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
12 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
12 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
12 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
12 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
12 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
12 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
12 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
12 май 2021
Последни новини