От х:

Днес в x:

Потрошеното дете: Учителката замахна към главата ми, удари и други

 
Огнян показва потрошената си ръка

„Учителката замахна с тоягата към главата ми. Ако не си бях вдигнал ръката, щеше да ме пребие“. Това разказа потрошеният петокласник Огнян Мишев, който днес показа гипсираната от китката до рамото дясна ръка, където се стоварила дебелата сопа на учителката му Виолета Николова. Самата тояга била дръжка от голяма метла, с които се чистят коридорите на училището. Учителката за пръв път се появявала с подобна сопа, преди била с по-малки, чистосърдечно си признаха и неговите съученици. След като ударила „по грешка“ Огнян, учителката „праснала“ и други деца, но не толкова силно, разказа момчето. Осъзнала се, когато чула детето да плаче от болка. „Аз се разбирах отлично с нея, не се е отнасяла лошо с мен“, заяви момчето и пак чистосърдечно призна, че не слушат в час. Всъщност слушали най-много при Николова. От страх пред тоягата.

„И ние сме били ученици и нас са ни поступвали и някой път наистина си трябва, но бой с тояга - това е варварство“, каза бащата на момчето Янко Михайлов. Като бивш наборен и настоящ кадрови военнослужещ, той разбира от дисциплина. Трите му деца вкъщи са послушни и изпълнителни, убеди се екип на Haskovo.net. “Шамар не са изяли“, кълне се бащата. Можел обаче да разбере, ако някой си изтърве нервите и направи беля. Най-много го боли, че учителката не дошла да каже: „Извинявай, без да искам“. „Не да разправя на следващия ден - ти с брадва ли си удрял това дете, че е гипсирано“, държи се за главата мъжът. По думите му той многократно предупреждавал директора Колязов, че лошата дисциплина в училището ще доведе до гаф. Искал да отписва Огнян, но Колязов го помолил да не прави това - щяла падне паралелка, а училището да изгуби пари. После му предложил да го включи в училищното настоятелство.

Твърдото решение на родителя да си търси правата в съда не дошло веднага. След като Огнян бил ударен миналия четвъртък, той се канел да го пусне и следващия ден на училище, убеден от виден хасковски ортопед с частен кабинет, че на детето му няма нищо. Малкият обаче изпитвал големи болки, затова Михайлов го завел при съдебния лекар д-р Христо Еленски.
„Като погледна рентгеновите снимки, които видя и оня /ортопеда – б.а./, каза направо, че това е безотговорно. Детето ми можело да осакатее за цял живот, защото не било гипсирано“, каза Михайлов. Според съдебния лекар ръката щяла да зарасне накриво и да се наложи рискована операция, вероятно при същия този ортопед, разказва Михайлов и показва снимките. Там с просто око се вижда увредената кост. На езика на д-р Еленски това е „вътрешноставно увреждане на лакетна кост“, така наречената Епифизиолиза. За диагнозата е консултиран и д-р Петков от хасковската ортопедия.

„Доктор Еленски спаси детето му, искам да му благодаря“, каза Янко. След като видял сериозността на поражението, пуска жалби до полиция, прокуратура и инспекторат. В резултат на предизвиканата от него проверка още вчера учителката Виолета Николова бе освободена от работа. Тя била на изпитателен 6-месечен срок, след като за първи път преподавала в училището. Преди била 1 година възпитателка.

Макар и под сурдинка обаче колегите й я защитиха, позовавайки се на невъзможната дисциплина в час. Някои дори предположиха, че счупването може да е от бой между децата. Никоя не била виждала учителката със сопата. Други пък признаха за пръчка, но „ей толкова малка“, показаха педя и половина. За голямата сопа обаче призна директорът още вчера. Днес ударното доказателство изчезна мистериозно. Било изгорено като подпалки на печката.

Днес в ОУ „Христо Ботев“ бе свикана извънредна родителска среща. Любопитното е, че повечето родители изразиха становище, че децата им имат нужда от „малко бой“, но не с пръчка, а само с шамари. „Лъжат за пред вас“, възмути се учителка от същото училище. За едно хващане на ухо на непослушна ученичка, педагожката изяла страховит шамар от нейната баба, която даже не изчакала обясненията. В мелето бил счупен и мобилният телефон на госпожата. „Тук е зверилник, не училище. Но парите ни трябват“, казаха учителите. Никой от тях не пожела да бъде цитиран. Самата Виолета Николова още вчера отказа коментар. Заяви само, че е „невинна жертва“.

Г. Христов

С нея се защитил от стоварващата се върху главата му тояга
Янко и Христина смятат да търсят правата си до дупка
Увредената става/най вдясно се вижда отделената костица
Виден ортопед обаче обявил, че на детето нищо му няма
Детето било ударено "по погрешка" защото било едно от най-примерните, а бележникът му е пълен със шестици
Янко и Христина отглеждат децата си в прекрасни условия и ги възпитават да са скромни
Сега обаче бащата е решен да съди докрай
Директорът Ясен Колязов и досега не знае как е станало всичко
Потвърди, че момчето е било ударено с дръжка на метла
Тоягата била с подобни размери-оригиналът бе изгорен
Според педагози, в училището е "зверилник"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини