От х:

Днес в x:

Опрощават левчето за паркинг на Голяма Задушница

Левчето за влизане в гробните паркове бе спестено на хасковлии за днешната Голяма Задушница. Бариерата на гробищата край старото Пловдивско шосе бе вдигната и всеки можеше да влезе с колата си, за да почете своите покойници. Промоцията изненада някои от хасковлиите, особено тези, които рядко се връщат в града. От управата на Обредния дом обаче обясниха, че тази практика не е от вчера и на подобни дати винаги пускат без пари. Спестените левчета бяха дадени за цветя от многобройните баби, разположили китки пред входа.

Стотици хасковлии отдадоха почит към мъртвите си роднини на днешната Голяма Задушница. Наплива на централните градски гробища бе по обяд. Малко по-рано по улиците на града се забелязваха мнозина минувачи, носейки карамфили в ръце.

Задушница е ден за възпоменаване на душите на починалите, църковен помен в чест на мъртвите. На този ден близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино и вода, поставят цветя, палят свещи и кандила, прекадяват го с тамян. Носят жито и в църква, и на гробищата, раздават жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“. В по-ново време се  прибавят дребни сладки и соленки.

Камбаната бие траурно, с отмерен удар. Утре са Месни Заговезни, седмица преди Великия пост.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини