От х:

Днес в x:

24 °C

Хасковлии почетоха починали близки на Голяма Задушница

  Първата Голяма Задушница през годината отбелязваме днес, ден преди Месни заговезни.

  На Голяма Задушница християните извършват помен за душите на починалите. Според православието днес е един от трите дни в годината, в които е ден за почит към мъртвите. За да почетат паметта на починалите си близки, множество хасковлии се стекоха в гробищните паркове в Хасково. В Централния гробищен парк бе пенсионираният полицай Ангел Христов Митев, на 82 години, който сам си е приготвил гроба и си го поддържа.

  На Голяма Задушница се приготвят варено, подсладено жито, хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. 

  Голяма Задушница винаги е в деня преди Месни Заговезни, седмица след които започва Великденският пост.

  Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ма
   Манчо
   20 0
   12:30, 22 фев 2020
   Бог да прости починалите.Лека им пръст.
  • 2
   Ив
   Ива
   9 0
   17:57, 22 фев 2020
   Да почиват в мир душите им. Амин.
  • 3
   Ив
   Иванов
   5 -1
   19:21, 22 фев 2020
   Бог да прости!Но нека Кмета да погледне дупките на Македонски гробищен парк, и да потърси отговорност от отговорните лица,в случая Обреден дом ,а да не говорим за чистотата,под всякаква критика,а иначе таксите са много солени
  • 4
   Ру
   Рустър
   4 -1
   21:06, 22 фев 2020
   На снимка номер 5 се вижда как един човек полива собствения си гроб, написана е датата му на раждане и остава да се напише датата на смъртта. Това не може да го видите никъде по света! Шокиран съм!
  • 5
   12
   12345
   2 0
   21:56, 22 фев 2020
   От какво си шокиран?Всеки умира.Улеснил си е децата и си го е направил както иска.
  • 6
   Ам
   Американски КурКосмат
   0 0
   23:53, 22 фев 2020
   80% от тия паметници са на Хора избити от Гроб-ДПС ....
   Според ходжите на Гроб-ДПС , Васил Левски и Христо Ботев одобряват геноцида срещу Българите
  • 7
   Ми
   Мишо червената
   1 0
   11:02, 23 фев 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!

  Хороскоп за 06.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
  06 авг 2020
  Последни новини