От х:

Днес в x:

Местната хазна отличник, издои с 2 млн. отгоре

Хасковлии станаха по-съвестни данъкоплатци

Местните данъчни отчетоха небивало преизпълнение на бюджета си за 2013-та година. По сметката на шефа Павлина Стоянова за миналата година са събрани 16 млн 84 хиляди 150 лв. Това е с повече от 1.8 млн лева спрямо предвиденото. За разлика от предходни години този път са изпълнени всички пера- данък сгради, такса смет, МПС дори и „данък придобиване“, чиито спад предишни години бе показател за замрелия икономически живот в Хасково. „Въпреки приказките, че пазара е замрял и хората не купуват, в действителност има доста покупко-продажби и на жилища и на МПС“ коментираха от местната хазна. Известен проблем имало при МПС-тата, понеже много собственици ги продавали или преотстъпвали чрез пълномощно и следвало разправии кой трябва да плати данъка. За миналата година са запорирани 10 автомобила. Има тенденция за трайно намаляване на прихода от патент, който се счита за индикация за здравето на дребния бизнес, но и това перо не бе отчетено като неизпълнено.

Расте и прихода от такса смет, макар че цели 1334 души са подали заявление да бъдат освободени от част от данъка, поради необитаване на имота си. 434 фирми също са поискали тази опция, като са избрали да си закупят съдове за смет, по 1360 лв парчето, в замяна на което са получили отстъпка от 12 на 3 промила.

Въпреки декларираните успехи, общината има още 7 млн пари за събиране от стари и просрочени задължения. Най-голям длъжник е „Хасково Табак“ с над 1 млн борчове. Имало и държавни институции, но имената им не бяха оповестени.

От март данъкоплатците ще могат да проверяват за дължимото към местната хазна по интернет. Това ще става чрез индивидуален клиентски идентификационен номер/КИН/, който ще бъде изпратен по пощата. С него и ЕГН всеки гражданин ще може да провери в сайта на общината за размера на данъчните си задължения.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини