От х:

Днес в x:

Суша, микроязовирите в област Кърджали останаха без вода

Микроязовирите в област Кърджали са празни заради малкото валежи през зимата. Обикновено в края на февруари те са пълни и някои дори преливат, а сега нивото им е на половина. Това поставя под въпрос поливането на тютюна и пипера, основните земеделски култури, които се отглеждат в района, алармират кметове на села.

Трите големи язовира от каскада Арда не са пригодени за поливни цели и единствената възможност е да се ползват водоемите на „Напоителни системи”. Стопаните обаче се оплакват от високите цени на водата за поливане. Еднократна поливка на един декар с пипер струва 39 лв. Необходими са поне четири и заедно с повишаването на цените за оран това прави продукцията непродаваема, твърди кметът на село Звиница Ниязи Вели. Селото е най-големият производител на червена капия в страната, годишно стопаните от Звиница произвежда между 3500 и 4000 тона пипер. При изкупна цена от 50 стотинки за килограм, както е било през миналата година отглеждането става нерентабилно, оплаква се кметът на селото.

В област Кърджали има 420 микроязовира, които са собственост на „Земинвест”, фирма към Министерство на земеделието. Една от идеите е да бъдат назначени помпиери и работници за тяхното поддържане и така да се облекчи ситуацията с поливането на земеделските площи. Въпросът е поставен от депутата от БСП Милко Багдасаров, но засега отговор от земеделското министерство няма.   

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини