От х:

Днес в x:

Славейковци проведоха Зимна журналистическа академия

Високопланинско обучение проведоха младите журналисти от СОУ „Петко Рачов Славейков”. Девет дни те бяха в зоната на Троянския проход – „Беклемето” – там бе мястото на уникалната „Зимна журналистическа академия”. Участие в нея взеха 15 ученици от „Славейков”, включени в проект „Журналистика в действие”, който се реализира от училището за шампиони с финансовата подкрепа на Програма на ЕК „Младежта в действие” чрез национален център „Европейски младежки програми и инициативи”.

Тренер на младите журналисти е ръководителката на журналистическия клуб в училището г-жа Антония Маровска. Според установената програма участниците разгледаха най-важните „инструменти” в дейността на журналиста – боравенето със стилистичните средства. Сред изобилието от възможни стилистични форми и текстови видове се обърна внимание на основните журналистически жанрове, както и на критериите актуалност, значимост, динамика на новината.

На практика участниците в Зимната академия се докоснаха до журналистическия производствен процес: от избора на новини и теми през проучването на фактологията, писането на текстовете до редактирането и публикуването, респективно излъчването им. Обърна се специално внимание на основните характеристики, които определят журналистическия език. Предоставена им беше възможност да разгледат журналистически романи, сборници с репортажи, учебници по журналистика, които дават повече примери от практиката, както и да изпробват собствения си талант, получавайки първите стимули в училищния вестник и телевизия.

Учениците изработиха специален брой на училищния вестник, телевизионни новини, репортаж и интервю-Stand up. Не на последно място Зимната академия беше сполучлив опит учениците да осъзнаят, че като подрастващи журналисти трябва да се стремят и да отстояват най-важното, извоювано преди тях – професионализъм, независимост и достоверност. Като цяло осъществяването на проекта се превърна в ценно училище за бъдещи професионалисти в журналистиката.

Димитър РАДЕВ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини