От х:

Днес в x:

Изселниците ни в Турция ще пасуват на евровота

БСП успя да надделее в спора си с ДПС по един от най-важните въпроси в Изборния кодекс. След като в сряда соцпартията направи реверанс на движението с отпадането на уседналостта от първата част на кодекса, вчера тя навакса в точките. Въпреки яростната съпротива на ДПС парламентът гласува от списъците за евровота да бъдат извадени хората с настоящ адрес в държава извън Европейския съюз, което на практика ще отреже възможността на изселниците от Турция да гласува за наши представители в ЕП. На местни избори пък от списъците ще бъдат махнати онези, които през последната половин година имат настоящ адрес извън България. При неправомерно заличаване в изборния ден ЦИК ще може да се обръща към прокуратурата.

Парламентът ще избира шефа на ЦИК, двамата му заместници и секретаря на комисията, гласуваха още депутатите. Членовете ще се назначават от президента след консултации с партиите в НС и с формациите, които имат евродепутати. Кандидатите за членове на ЦИК ще подлежат на публично изслушване. ГЕРБ веднага реагира, че това поставя под въпрос намирането на желаещи, тъй като на това изслушване за тях ще бъдат дадени всевъзможни компромати. Първоначалният вариант на кодекса предвиждаше цялата ЦИК да се избира от НС. ГЕРБ обаче обвини БСП, че иска да подмени състава на комисията със свои хора и се опитва да постигне служебна победа на евровота.

Депозитите за участието в изборите за НС, президент и европарламент драстично бяха орязани. За партии и коалиции депозитът ще е 2500 лв., а за инициативни комитети - 100 лв., вместо досегашните 10 000 лв. за всички. Експерти прогнозираха, че това ще доведе до бум на желаещи за участие във вота, както бе през 90-те години на миналия век. Намаляването на депозита обаче се прави по искане на граждански организации, за да не се ограничават правата на желаещите.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини