От х:

Днес в x:

Тракийци почетоха паметта на Капитан Петко войвода

Цветя на признателност поставиха пред паметника на капитан Петко войвода днес в Хасково от Тракийското дружество в града. Днес се навършват 114 години от смъртта на легендарния революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османска Турция. Да почетат годишнината от смъртта му бяха дошли председателят на хасковското Тракийско дружество Кирил Сарджев, Красимира Узунова от Историческия музей, потомци на тракийски бежанци.

Капитан Петко войвода има над 22 паметника в България – Крумовград, Ивайловград (с. Плевун ), Чепеларе, Варна, на Бунарджика в Пловдив, Стара Загора (в парк Тракия), Асеновград, в Морската градина в Бургас и други. За най-внушителен се смята този в Хасково, издигнат със средства на тракийски бежанци и техни наследници, дело на Стою Тодоров. Открит е през 1963 г..

В десетки български градове и села има улици носещи името на героя, в Свиленград един от големите квартали се казва „Капитан Петко войвода”.

По случай 160-годишнината от рождението на войводата на 2 декември 2004 г. на хълма Джаниколо в Рим е открит негов паметник (автор професор Валентин Старчев), редом с този на Джузепе Гарибалди.

През 2004 г. в родното му село Доганхисар, Дедеагачко, е открит негов паметник, построен със средства на Българското тракийско дружество. Той се намира в частния имот на местно гръцко семейство, в двора на ловния дом "Сафари" недалеч от центъра на селото.

На остров Ливингстън, Антарктида, на името на бележития българин е наречен връх Петко войвода (Petko Voyvoda Peak).

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини