От х:

Днес в x:

Уникална дърворезба от 17-18 век открита при спецакция

Сн.: dans.bg

Трима задържани при спец акция на ДАНС в столицата срещу трафика на културни ценности. Акцията е проведена на 17 януари под наблюдението на прокурор от Софийска градска прокуратура.

В резултат на операцията в района на София са задържани три лица, а при обиск на жилищата, в които живеели, са открити множество различни по вид културни ценности. Иззети са също компютърни конфигурации и устройства за заглушаване на сигнално-охранителни системи. На едно от задържаните лица е наложена мярка "задържане под стража", а на другите две - "парична гаранция".

Сред иззетите културни ценности е установена уникална по своята същност творба, част от старинен църковен иконостас, върху който с дърворезба и боя са изобразени два дракона, посребрени отгоре, обградени с други различни орнаменти и надпис. Това е произведение на известния майстор резбар даскал Урош.

По предварителни експертни данни става ясно, че до момента в културно-историческото наследство на страната е била известна само една творба на този майстор, която се намира в Националния исторически музей, а иззетата сега се явява втора такава.

Експертите са категорични, че става въпрос за движима културна ценност, паметник от национално значение. Сравнителната датировка с другото подобно произведение на този автор е отнесена към 1701 г. и се свързва с църквата "Св. Богородица" в Карлуковския манастир.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини