От х:

Днес в x:

27 °C

Повелителката на пашкулите Иванка Кублер: Всяка форма на красота е лекуваща

  „Всяка форма на красота е лекуваща“. Това е посланието, което хасковлийката Ида- Иванка Кублер остави днес на гърба на картината си, която подари на Регионалния исторически музей в родния си град.

  С нея Музеят ще попълни пътуващата си изложба „По пътя на коприната“ със съвременно произведение. РИМ-Хасково стана първият собственик в България на произведение с патентованата техника на Ида -живопис с пашкули.

  Хасковлийката от години живее и твори извън граница, но от два месеца е в родния си град. Освен картини, тя прави и модни дефилета на дрехи от пашкулите. Техниката е нейно ноу-хау.

  В лапидариума на Музея в Хасково днес Ида посрещнаха директорът му Пенко Добрев и нейният първи предводител в света на изкуството-Владимир Димитров, който сега е реставратор там.

  „Няма по-голяма морална награда за един учител от тази да види своя успял ученик един ден.“, приветства я Владимир Димитров. Той си спомня добре първата им среща. Иванка идва в кръжока по рисуване много малка, била на три годинки. Останалите преподаватели не искали да се занимават с толкова малко дете, но Владимир Димитров я поел, защото му направило силно впечатление как тя държи молива в ръка, а и усетът, което малкото момиче проявявало към цветовете.  

  „За мен още от дете си личеше, че тя има талант, а и много бързо усвояваше, това което преподавах. Затова сега с нескрита скромност мога да кажа, че тя е моя ученичка“.

  Артистичният й псевдоним остава също от онези детски години. Иванка разказва, че понеже не можела да си напише все още цялото име, Владимир Димитров я накарал да подписва картинките си в кръжока с първите букви от трите си имена: Иванка Делчева Ангелова. Така се появява Ида.

  В Германия завършва текстилен дизайн, но с пашкулите в изкуството започва да работи след едно предизвикателство от преподавателката й в Челси колидж в Лондон, където продължава в магистърска степен по висше изкуство.

  Познавала копринените пашкули още от дете, от летата прекарани при баба й и дядо й в село Славяново, които се занимавали с бубарство. 

  „Нямахме много играчки на село и още тогава започнах да си прави кукли от пашкулите. Трудността беше обаче да ги оцветя. Но намерих начин- първите пашкули бяха в керемиден цвят оцветени от счукани керемиди, размити с вода.", спомня си Ида.

  "В този цвят  беше и първата ми картини от пашкули, която представих в Челси колидж. Аз винаги съм рисувала фигуративно, това съм научила от първия ми учител Владимир Димитров. Но когато пристигнах в колежа, една от задачите беше да представим нещо, което никога досега не сме правили. Тогава се сетих за старата къща на прабабами на село и за пашкулите. Върнах се в България и в нея намерих кутия с 400 20-годишни пашкула. В Челси колидж директорката на библиотеката ме провокира още повече, когато каза, че иска такова произведение, което да вдъхновява хората-да дава надежда и светлина. Така се появи първата ми картина от пашкули, за която използвах керемидения цвят, също като в детството“.

  И до днес художничката влага в работите си само пашкули от България и Гърция, защото те са уникални и само в тези две страни съществува специалната порода копринена пеперуда, която прави толкова здрави обвивки. Пътувала е много по света и е пробвала и пашкули от Китай и Тайланд, но те не стават за картините й. Българските са по-здрави, казва.

  В техниката си използва разрези, които прави на пашкулите на шест-като петте пръста на отворената ръка и продължението надолу към китката. И в това също влага символика.

  Сред най- красивите й пашкулени творения са големите й пана. Най-голямото досега от тях е с размер 3 на 1,5 м и в момента се намира на стената на сграда, където се помещава Фондация за онко пациенти в Америка. Съдържа 24- каратови позлатени пашкула. Картината е направена с благотворителна цел за набиране на средства за фондацията. Хората, които искат името им да бъде изписано върху  пашкул на картината и така да се увековечат в една творба на изкуството, плащат за това, а средствата отиват за каузата.

  Ида разказва, че често е чувала от различни хора, че усещат от картините й влияние върху здравето си в положителен смисъл-дават им надежда, когато са депресирани. Вероятно е така, казва, защото в моите картини влагам естествени материали.

  Серията от картини от копринени пашкули е нарекла „Раждането на една идея“. 

  „В някои култури вярват, че хората сме в своя зародиш, в нашия пашкул, и всъщност се раждаме в самия живот. Препратката е, че когато се отвори един пашкул, когато излезе пеперудата от него,  започва нов живот. Това е и посланието ми към хората: когато излезем от нашия пашкул, ние можем да постигнем нещо невероятно. Особено това е валидно в тази ситуация, в която се намираме сега. След дългата изолация, след тежката ситуация, имаме възможност отново да се преродим“

  Днес Иванка Кублер-Ида работи в студиото си в Ню Йорк в Манхатън, където й помагат петима асистенти. За направата на една от по-големите формати картина работи един месец, по осем часа на ден. Споделя, че има доста поръчки. Затова провокативния въпрос за границата между бизнеса и изкуството приема с усмивка и отговаря: Изкуството е и бизнес днес. И в това няма нищо пошло.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ма
   Марин
   4 -3
   15:40, 5 юни 2020
   Браво!
  • 2
   Ба
   Бат'Желю
   11 -4
   16:12, 5 юни 2020
   Вчера фрак на диригент, днес картина приличаща на апликация, а утре какво ли ще подарят на музея ни??? Ще се разровя и аз в мазето и тавана, все нещо излишно ще намеря за подарък....
  • 3
   Ам
   АмериканскиХойКосмат
   7 -1
   19:17, 5 юни 2020
   Ама "Колежке",
   така ли нямаше пари да сложиш картината в нормална рамка ?
   ....
   ами си и облицовала гърба с картон от стари кашони
   .....
   Хубава работа Ама Румънска - дет викат хората по нашия край :))
   • Ба
    Бат'Желю
    8 -1
    21:14, 5 юни 2020
    Добре, че има хора да й се връзват, инак гладна ще умре!!! Сигурно и бъркани яйца не може да приготви
  • 4
   По
   подарък
   7 0
   12:16, 6 юни 2020
   Такава картина и дете ще направи.Може и по–хубава даже.Смях!

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020
  Последни новини