От х:

Днес в x:

-2 °C

Повелителката на пашкулите Иванка Кублер: Всяка форма на красота е лекуваща

  „Всяка форма на красота е лекуваща“. Това е посланието, което хасковлийката Ида- Иванка Кублер остави днес на гърба на картината си, която подари на Регионалния исторически музей в родния си град.

  С нея Музеят ще попълни пътуващата си изложба „По пътя на коприната“ със съвременно произведение. РИМ-Хасково стана първият собственик в България на произведение с патентованата техника на Ида -живопис с пашкули.

  Хасковлийката от години живее и твори извън граница, но от два месеца е в родния си град. Освен картини, тя прави и модни дефилета на дрехи от пашкулите. Техниката е нейно ноу-хау.

  В лапидариума на Музея в Хасково днес Ида посрещнаха директорът му Пенко Добрев и нейният първи предводител в света на изкуството-Владимир Димитров, който сега е реставратор там.

  „Няма по-голяма морална награда за един учител от тази да види своя успял ученик един ден.“, приветства я Владимир Димитров. Той си спомня добре първата им среща. Иванка идва в кръжока по рисуване много малка, била на три годинки. Останалите преподаватели не искали да се занимават с толкова малко дете, но Владимир Димитров я поел, защото му направило силно впечатление как тя държи молива в ръка, а и усетът, което малкото момиче проявявало към цветовете.  

  „За мен още от дете си личеше, че тя има талант, а и много бързо усвояваше, това което преподавах. Затова сега с нескрита скромност мога да кажа, че тя е моя ученичка“.

  Артистичният й псевдоним остава също от онези детски години. Иванка разказва, че понеже не можела да си напише все още цялото име, Владимир Димитров я накарал да подписва картинките си в кръжока с първите букви от трите си имена: Иванка Делчева Ангелова. Така се появява Ида.

  В Германия завършва текстилен дизайн, но с пашкулите в изкуството започва да работи след едно предизвикателство от преподавателката й в Челси колидж в Лондон, където продължава в магистърска степен по висше изкуство.

  Познавала копринените пашкули още от дете, от летата прекарани при баба й и дядо й в село Славяново, които се занимавали с бубарство. 

  „Нямахме много играчки на село и още тогава започнах да си прави кукли от пашкулите. Трудността беше обаче да ги оцветя. Но намерих начин- първите пашкули бяха в керемиден цвят оцветени от счукани керемиди, размити с вода.", спомня си Ида.

  "В този цвят  беше и първата ми картини от пашкули, която представих в Челси колидж. Аз винаги съм рисувала фигуративно, това съм научила от първия ми учител Владимир Димитров. Но когато пристигнах в колежа, една от задачите беше да представим нещо, което никога досега не сме правили. Тогава се сетих за старата къща на прабабами на село и за пашкулите. Върнах се в България и в нея намерих кутия с 400 20-годишни пашкула. В Челси колидж директорката на библиотеката ме провокира още повече, когато каза, че иска такова произведение, което да вдъхновява хората-да дава надежда и светлина. Така се появи първата ми картина от пашкули, за която използвах керемидения цвят, също като в детството“.

  И до днес художничката влага в работите си само пашкули от България и Гърция, защото те са уникални и само в тези две страни съществува специалната порода копринена пеперуда, която прави толкова здрави обвивки. Пътувала е много по света и е пробвала и пашкули от Китай и Тайланд, но те не стават за картините й. Българските са по-здрави, казва.

  В техниката си използва разрези, които прави на пашкулите на шест-като петте пръста на отворената ръка и продължението надолу към китката. И в това също влага символика.

  Сред най- красивите й пашкулени творения са големите й пана. Най-голямото досега от тях е с размер 3 на 1,5 м и в момента се намира на стената на сграда, където се помещава Фондация за онко пациенти в Америка. Съдържа 24- каратови позлатени пашкула. Картината е направена с благотворителна цел за набиране на средства за фондацията. Хората, които искат името им да бъде изписано върху  пашкул на картината и така да се увековечат в една творба на изкуството, плащат за това, а средствата отиват за каузата.

  Ида разказва, че често е чувала от различни хора, че усещат от картините й влияние върху здравето си в положителен смисъл-дават им надежда, когато са депресирани. Вероятно е така, казва, защото в моите картини влагам естествени материали.

  Серията от картини от копринени пашкули е нарекла „Раждането на една идея“. 

  „В някои култури вярват, че хората сме в своя зародиш, в нашия пашкул, и всъщност се раждаме в самия живот. Препратката е, че когато се отвори един пашкул, когато излезе пеперудата от него,  започва нов живот. Това е и посланието ми към хората: когато излезем от нашия пашкул, ние можем да постигнем нещо невероятно. Особено това е валидно в тази ситуация, в която се намираме сега. След дългата изолация, след тежката ситуация, имаме възможност отново да се преродим“

  Днес Иванка Кублер-Ида работи в студиото си в Ню Йорк в Манхатън, където й помагат петима асистенти. За направата на една от по-големите формати картина работи един месец, по осем часа на ден. Споделя, че има доста поръчки. Затова провокативния въпрос за границата между бизнеса и изкуството приема с усмивка и отговаря: Изкуството е и бизнес днес. И в това няма нищо пошло.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ма
   Марин
   4 -3
   15:40, 5 юни 2020
   Браво!
  • 2
   Ба
   Бат'Желю
   11 -4
   16:12, 5 юни 2020
   Вчера фрак на диригент, днес картина приличаща на апликация, а утре какво ли ще подарят на музея ни??? Ще се разровя и аз в мазето и тавана, все нещо излишно ще намеря за подарък....
  • 3
   Ам
   АмериканскиХойКосмат
   7 -1
   19:17, 5 юни 2020
   Ама "Колежке",
   така ли нямаше пари да сложиш картината в нормална рамка ?
   ....
   ами си и облицовала гърба с картон от стари кашони
   .....
   Хубава работа Ама Румънска - дет викат хората по нашия край :))
   • Ба
    Бат'Желю
    8 -1
    21:14, 5 юни 2020
    Добре, че има хора да й се връзват, инак гладна ще умре!!! Сигурно и бъркани яйца не може да приготви
  • 4
   По
   подарък
   7 0
   12:16, 6 юни 2020
   Такава картина и дете ще направи.Може и по–хубава даже.Смях!

  Хороскоп за 21.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
  21 яну 2021
  Последни новини